08/12/15 06:27
(http://www.dnevnik.bg/)

Ремонтът пред НДК с нов краен срок - напролет


Краят на ремонта пред Националния дворец на културата (НДК) се отмени. Въпреки досегашните съобщения на Столичната община, че това ще стане през октомври, във вторник кметът на града Йорданка Фандъкова заяви пред Би Ти Ви, че ремонтът в основната си част ще приключи до края на годината, а изцяло - напролет. Причината била, че пред НДК  са "установени доста сериозни проблеми с хидроизолацията".

"Октомври също е в края на годината", заяви Фандъкова вчера на въпрос на "Дневник" кога ще приключи ремонтът на градината пред Националния дворец на културата (НДК).

Попитана дали забавянето има връзка с очакването Върховният административен съд да обяви решение по жалбата на автора на паметника "1300 години България" Валентин Старчев срещу решението на общинския съвет за демонтаж на монумента, Фандъкова заяви: "Не". На първа инстанция Административният съд София - град реши да не даде ход на жалбата на Старчев и на още шест други граждани и организации, но авторът обжалва решението на следваща инстанция в опит да спре премахването на паметника.

Сред намеренията на местната управа беше, заедно с ремонта на градината, монументът да бъде премахнат и да бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк. Така нямаше да се нарушат настилките в градината, някои от които се подменят, а други - почистват.

Проектът, който беше представен през 2013 г., е финансиран по оперативна програма "Регионално развитие" за миналия програмен период (2007-2013). За да спази правилата на еврофонда, Столичната община трябва да приключи с проекта до края на на 2015 г.

Ремонтът започна през август 2014 г. - година след представянето на проекта, заради жалби на участници в конкурса.

Първо бяха обновени фонтаните, които бяха завършени тази пролет, но още не са пуснати да работят. Фирмата-изпълнител на обновяването на фонтаните е "Водоснабдяване и канализация" ЕАД. Стойността на договора е за 1.813 млн. лева без ДДС.

Според публикация в сайта на в. "Строителство и градът" за настилките с велотрасета, уличното и парковото осветление изпълнител е "СК-13 ПЪТСТРОЙ" АД, като стойността на договора е 4.676 млн. лева без ДДС. За автоматизирани обществени тоалетни е сключен договор с "ПОЛИД" ООД за 247 519 лева без ДДС. Системата за видеонаблюдение ще бъде изградена от ДЗЗД "ЛИРЕКС БГ-СЕКТРОН" като договорът е за 218 880 лева без ДДС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване