08/12/15 09:32
(http://www.dnevnik.bg/)

Синодът може да обсъди най-рано през септември политическата пропаганда на митрополит Николай


Ако Светият синод реши да се занимава с политическата пропаганда на пловдивския митрополит Николай по време на богослужение, ще бъде най-рано през септември. Архиереите се събират на есенна сесия след 23 септември и тогава може да бъде повдигнат въпросът за това допустимо ли е в проповедите си пред миряните пловдивският владика да провежда явна политическа агитация в полза на кандидат-кмет на града и заявките му да се намеси в политиката, разказаха пред "Дневник" източници от Синода.

В архиерейската света литургия за Илинден - 20 юли, митрополит Николай посочи свой кандидат за кмет на града - Здравко Димитров, който беше изключен от групата на ГЕРБ заради намерението си да се кандидатира срещу сегашния кмет Иван Тотев, подкрепян за нов мандат от партията на Бойко Борисов. Той посвещава над 10 минути на агитация срещу настоящия кмет. Две седмици по-късно, в архиерейска света литургия за Преображение Господне той пояснява защо ще се занимава с политика (виж по-долу пълния текст на проповедта).

В Светия синод не бяха изненадани от поведението на владиката, който във висшия клир е известен, че с еднаква убедителност и емоция може да защитава две противоположни тези. От там напомниха как преди години Николай беше против бившият премиер Симеон Сакскобургготски да бъде поканен на Църковен събор, а преди месеци по негово предложение беше решено при всички служби Сакскобургготски да бъде споменаван като "благочестиваго и христолюбиваго царя болгарскаго Симеона".

Митрополит Николай не разреши на отец Боян Саръев да се кандидатира за кмет на Кърджали през 2007 г., тъй като според устава на Българската православна църква свещениците не могат да се занимават с несвойствени дейности. В същото време той дава "благословия" и моли Здравко Димитров да се кандидатира за кмет на Пловдив: "Независим, зависим само от 10-те божии заповеди, от Библията, от Божията милост – кандидатирайте се моля ви се за кмет и помогнете на християните в нашия град. (...) Бог ще ви подкрепи. Ние ще се молим за успеха на нашия град, за доброто на нашата църква. Защото съм убеден – вие сте го доказал, толкова църкви построихте в този град."

Макар според устава на БПЦ сред църковните провинения да не е включена политическата агитация, Синодът би могъл да порицае пловдивския владика, както постъпи преди години със Старозагорския митрополит Галактион заради раздадените множество архонтски титли на хора със съмнителна репутация. Митрополитите имат относителна самостоятелност в своите епархии и Светият синод няма как да се меси в отношенията между църквата и местната власт, разказаха източниците ни.

В проповедта си пред миряните за Преображение Господне в едноимения храм в пловдивския район "Тракия" владиката приветства с "добре дошъл виновника за това духовно тържество, основния ктитор на този велилепен дом божий, архонтът на пловдивска митрополия Петър Манджуков". Той благодари на Здравко Димитров, че се е приел да се кандидатира за кмет на града. И уточнява защо владиката се занимава с политика.

Ето и пълният текст:

Понеже знам, че някои медии, журналисти ще се разкряскат, че владиката се занимава с политика. Нека да поясня какво имам предвид - ще се занимавам с политика, защото политиката започна да се занимава пагубно с Българската православна църква.

Нека да поясня какво имам предвид - на фона на забраната да се изучава православно християнско вероучение в българското училище на два пъти тази година - веднъж на матурата за завършващите средно образование уж случайно политиката натрапи темата за йога. Не за Христос! Втори път за проверка познанията по английски език на осмокласниците отново уж случайно в първата година от обявяването от ООН на международен ден на йогата се падна тема за йога. Нищо че България празнува заедно със своите държавници 1150 години от покръстването на България, ние нашата политика, държавна, провери познанията на нашите деца не по история на България, не по християнска просвета, а по познанията за йога. Как един митрополит да премълчи, освен ако и той не трябва да стане йога!? Затова ще се занимаваме с политика!

Онзи ден отидох да служа за Илинден в най-бедната църква на Пловдив в квартал Изгрев - "Свети пророк Илия". Политиката на кмета Иван Тотев е да осъди църквата на 13 хиляди лева такса смет и понеже църквата няма откъде да ги вземе и идва съдия-изпълнител да опише иконите, кандилата, полилеите и да ги изнесе за продан. Хайде, г-н кмете, искам да видя това как ще го сториш, да видя докъде ще стигне арогантността по отношение на Българската православна църква!

Аз съм длъжен като български митрополит да кажа! Нямам право ли според медиите, не съм ли човек, не съм ли гражданин, не живея ли в демократична държава, нямам ли право на мнение? Или всеки може да прави каквото си пожелае с българския народз, да се гаври с душата на този народ, само митрополитът на Пловдив трябва да мълчи, защото е опасно.

Не ме е страх от човеци, елате ни колете, елате ни избийте, ние ще стоим твърдо на скалата на православната вяра, защото имаме пред себе си саможертвата и подвига на нашия Господ Иисус Христос?! Затова защото политиката навлезе и това вече е темата на йога някакво идолослужение, някаква сатанинска ерес стана въпрос на национална стратегия, внушавана на младото поколение. Това съвсем не е случайно, аз не съм антисемит, защото БПЦ спаси българските евреи и никога няма да промени Божията заповед "Не убивай".

Защо съветникът по религиозните въпроси в МОН е председателят на Израелтянският съвет, софийският равин? Това ли е православна България? Това ли е политиката? Щом това е политиката, Църквата ще се намеси в политиката, така както е било в миналото, така както ще бъде сега и вовеки! Защото тя е последната крепост, тя е опората на този народ, никога няма да го излъже, никога няма да го подведе.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване