08/13/15 23:37
(http://pik.bg)

Защо не трябва да се притесняваме за сигурността в Windows 10

Защо не трябва да се притесняваме за сигурността в Windows 10

Ако следите технологичните новини, навярно ви е направило впечатление, че за Windows 10 се говори повече като за шпионски софтуер, отколкото като за най-новата версия на най-популярната PC платформа в света.

 

Причината е, че след като десетки милиони потребители инсталираха новата операционна система на машините си, някои от тях са забелязали, че Microsoft събира потребителски данни и това нормално ги е притеснило.

 

Има ли обаче основателни причини за притеснения от страна на потребителите? Според анализаторите от Laptop Mag, такива основания няма. По подразбиране, Windows 10 наистина изпраща информация за вас и вашата дейност до Microsoft, но данните, които се събират до голяма степен са предназначени да подобрят вашето потребителско изживяване.

 

Освен това, ако решите, може да забраните на Microsoft да събира информация за вас. Вижте защо не трябва да се притесняваме за сигурността си в Windows 10.

 

Microsoft събира данни за вас с цел да ви атакува с точните реклами

На всеки Windows 10 компютър се задава уникален рекламен ID номер, така че програмите, които имат реклами могат да осигурят по-целенасочени маркетингови съобщения до вас. Потребителите могат да забранят на компютъра си да дава своя уникален рекламен ID номер, но това няма да означава по-малко реклами, а просто такива които ще са избрани на случаен принцип. Всъщност Windows 10 не показва реклами, а само отделните приложения, точно както е при Android и iOS.

 

Cortana ви познава много добре

Цифровият помощник на Microsoft, Cortana, използва данни, които събира за вас, за да може да ви представи навременна и целенасочена информация. Когато кликнете върху полето за търсене, Cortana ви показва серия от карти с предстоящите ви срещи, местно време и спортни резултати. За да ви предостави тази точна информация, софтуерът трябва да знае вашето местоположение, да има достъп до календара ви и да събира данни за това, което ви интересува. Ако искате да се ползвате от тази услуга на Microsoft, вие трябва да сте готови на това да ѝ позволите тя да ви опознае.

 

За разлика от Google Now, който прави същото нещо за Android потребителите,  Cortana позволява много по-лесно да коригирате или да заличите това, което не искате тя да знае за вас.

 

Windows 10 записва всеки клавиш, който сте докоснали, гласа ви и познава почерка ви

Місrоѕоft нe oтpичaт, чe Wіndоwѕ 10 cъбиpa пoдoбни дaнни. Фyнĸциитe, ĸoитo гo пpaвят, щe oтĸpиeтe в ceĸциятa ‘Gеttіng tо knоw уоu’ в мeнютo Рrіvасу (Ѕреесh, іnkіng аnd tуріng). Bcичĸи тe oтнoвo ca cвъpзaни c Соrtаnа, a цeлтa им e виpтyaлният acиcтeнт дa ви oпoзнae пo-дoбpe, зa дa мoжe дa peaгиpa eдинcтвeнo нa вaшия глac, нa вaшия пoчepĸ и дa ви пpeдлoжи oщe пo-дoбpo индивидyaлнo oбcлyжвaнe.

 

Акаунтът ви се синхронизира с облака

От момента, в който инсталирате Windows 10 или стартирате платформата за първи път, тя ще поиска от вас да използвате акаунт на Microsoft за вход. По подразбиране, настройките на акаунта ви се синхронизират с облака, така че, ако влезете от друг компютър, вашите предпочитания, като например вашето Start меню, тапети, настройки за имейл акаунт, календар и контакти да се появят. Ако имате повече от едно устройство, ползите от използването на безплатен Microsoft акаунт са очевидни. Google също предоставя подобна възможност за синхронизиране на настройките на браузъра Chrome между различни компютри и телефони.

Източник: digital.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване