08/13/15 09:31
(http://www.dnevnik.bg/)

НАП проверява сделката на сина на Георги Първанов за хотел "Стримон"


Служители на НАП проверяват дали парите, с които синът на президента Георги Първанов е купил хотел в Кюстендил, имат официален източник. Това съобщи в сутрешния блок на БиТиВи Росен Бъчваров, говорител на приходната администрация.

Той обясни, че когато няма или не е видим произходът на парите по такава сделка, това дава повод за ревизия. По думите му в близките седмици ще се разбере дали се налага да се направи ревизия. "Само по себе си купуването на една вещ или извършването на сделка не е нарушение", допълни Бъчваров и посочи, че данъчните проверяват всеки, за които има данни за несъответствие между доходите и начина на живот.

За сделката се разбра от самия Георги Първанов, който наскоро отново в ефира на същата телевизия съобщи, че синът му Ивайло влиза в туристическия бизнес съвместно с дъщерята на покойния бивш министър на вътрешните работи Николай Добрев.

Ивайло Първанов е осигурил парите за покупката на половината от капитала на СПА хотел "Стримон" в Кюстендил със собствени средства, дивиденти и заем от фирмата, в която е съдружник, стана известно от негово писмо, цитирано от Би Ти Ви. Според телевизията обаче е странно, че за 414 000 лева Първанов и Добрева са придобили хотел, оценен на 7.5 млн. лева. Любопитен детайл е също, че сделката става факт през юни тази година, а седмица по-рано "Стримон" е ипотекиран от стария собственик за 2.265 млн лева.

Междувременно евродепутатът Николай Бареков внесе сигнал в прокуратурата, в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и в парламентарната комисия за борба с корупцията срещу бившия президент Георги Първанов за произхода на средствата за купуване на хотел "Стримон СПА" в Кюстендил от сина му Ивайло.

Говорителят на НАП съобщи още, че около 3-4 месеца средно ще продължат започналите данъчни проверки в 54 печатни медии, след което ще бъде поискано съгласието им ревизионните актове да бъдат оповестени публично. Причината за това са коментарите в медиите, че се проверяват само някои издания.

"НАП дължеше по-рано предоставянето на тази информация, защото липсата й се замести от вакуум от спекулации. Проверяваме целия бранш и не защото искаме да влияем на свободата на словото, а защото този бранш не е контролиан от години", обясни Бъчваров и посочи, че "изглежда подходящият момент за такава проверка никога няма да дойде, защото тази година има местни избори, после ще има парламентарни и т. н. Той посочи, че всички проверки са започнали едновременно, а не само във в."Сега", за който се появи първо информация.

В момента в НАП се прави анализ, който може да доведе до проверки и в електронните издания. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване