08/13/15 08:33
(http://www.dnevnik.bg/)

Софийският градски съд се изчиства постепенно от модела "Янева"


Постепенно нормализиране.

Това може би е най-краткото обобщение на ситуацията в най-големия окръжен съд - Софийския градски съд, шест месеца, след като той беше разтърсен от скандали, а безпрецедентно съдии се разбунтуваха срещу бившия председател и поискаха проверка на начина, по който се управлява съда.

Такова е и усещането на магистратите, които работят там и чийто глас дълго време Висшият съдебен съвет неглижираше. 

Половин година след техните действия, съдът има ново ръководство - съдия Калоян Топалов, избран в края на юни, срещу бившият председател на съда - Владимира Янева има образувани две дисциплинарни производства, а през есента срещу нея ще започне и наказателно дело за случая "Червеи". Образувани са и дисциплинарки срещу някои от неините бивши заместници - Богдана Желявска и Петя Крънчева. В ареста попадна и друга "героиня" на скандалите в СГС - съдия Румяна Ченалова, която беше временно отстранена заради скандалните й действия по случая "Белведере" и впоследствие срещу нея беше образувано досъдебно производство.

Спрени или променени са някои от най- порочните практики

 - изравнена е натовареността между съдиите в отделенията като брой получени дела, променен е начинът, по който се разпределят делата през системата за случайно разпределение, чрез въвеждане на шифри по материя и сложност, за да може да има еднакво и равномерно натоварване на съдиите; преинсталирана е операционната система  на всички сървъри и компютри  за по-висока защита от всякакъв неоторизиран достъп (бел. ред в своята концепция, съдия Топалов написа, че има съмнения, и то от отдавна, за дистанционен достъп до системата на съда).



От новото ръководство на съда заявиха, че очакват в посока защита на мрежата оборудване, което ще се контролира от служители на съда от Ай Ти отдела, с което ще бъдат затворени всички "портове" за дотъп през интернет. 

По време на временното ръководство на съда (и.д. беше съдията от Върховния касационен съд - Владимир Йорданов) започна и демонтирането на модела "Янева". Още тогава бяха откомандировани редица съдии с противоречива репутация, които правораздаваха в Софийския градски съд. Сред тях са Ивайло Родопски (преместен от Районния съд-Костинброд) и Петър Петров (командирован от РС-Димитровград), които започнаха да работят в търговското отделение на съда, без някога да са гледали подобни дела. Имената им нашумяха в края на миналата година, когато стана известно, че са сред кръга от магистрати, заедно с Румяна Ченалова, които ползват услугите на синдика Панайот Велков (замесен покрай скандала "Белведере").

Досега върнати са 16 съдии като на мястото на част от тях са командировани съдии от Софийския районен съд след проведена анкета между всички съдии от СГС и съобразно изработени правила за командироване. Такива досега нямаше. Те са изработени с участието на всички магистрати от съдебната инстанция.

Новият председател на СГС внесе и две предложения за дисциплинарни производства.

"С други думи създадена е нормална среда за работа на съдиите. Предстои ни много работа с администрацията на съда, с цел оптимизиране работата на служителите", коментираха пред "Дневник" от ръководството.

"Към настоящия момент аз лично считам, че нещата са далеч по-нормални в сравнение с това, което бяха преди шест месеца. Съдът преживя тежки дни, но сега нямаме основание да кажем, че не съществува диалог с ръководството; че има съмнения в начина на разпределение на делата и че съществуват необясними диспропорции в натовареността. Особено важно е че тези, за които имаше съмнения за заобикаляне на случайното разпределение на дела, бяха отстранени от изпълнението на такива функции", споделя магистрат от СГС, участвал в писмата с искане за оставката на предишното ръководство и проверка на дейността.

Той смята, че ще е добър атестат за новия председател и неговите заместници, ако продължат въведената от временното ръководство практика важни и принципни въпроси за дейността на съда, като натовареност, командироване и заместване на съдии, да се решават от общи събрания на съдиите от отделенията.

За новото ръководство сега остава да се справи и с "гнилите ябълки" в администрацията на съда. По неофициална информация там съпротивата е още по-ожесточена.

Висшият съдебен съвет - от друга планета

Кадровият орган на Темида, който реагира на протестиращите съдии, едва след като френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан заяви по повод случая "Белведере", че в съдебната система тук има "гнили ябълки", не стигна до край в търсенето на виновни и на причините за състоянието, до което беше доведен най-големият окръжен съд в страната. След като изслуша магистратите и назначи проверка, чийто резултати потвърдиха изнесените от тях скандални факти, ВСС не направи нищо повече. Все още не е готова и новата версия на системата за случайно разпределение на делата, като за няколко месеца работата по възлагането на обществената поръчка за това беше замразена и едва в средата на май започна процедурата. 

Пасивността на ВСС накара група съдии отново да им напомнят, че за ситуацията в СГС трябва да има виновни. Те реагираха отново с писмо, което обаче не беше разгледано от съвета.



Нещо повече на последното си заседание в края на юни, ВСС изпрати съдия Богдана Желявска, срещу която тече дисциплинарка, втори мандат в Хагската мрежа на съдиите. Това означава, че тя ще представлява гражданските и търговски магистрати у нас.

ВСС дори си позволиха да наградят със служебна благодарност девет съдии, участвали в работата на временното ръководство и преди това в "бунта". Трима от тях обаче отказаха, като заявиха, че "да приемем отличията би означавало да приемем за нормално това, което критикуваме"

"Определено ВСС и прокуратурата не са дали категорични и ясни отговори на въпросите компетентно ли е бил управляван СГС от предходното ръководство и имало ли е злоупотреби и закононарушения. Това, което е известно, е воденето на дисциплинарни производства срещу бившия председател и нейните заместнички, образувани по предложения на председателя на ВКС и министъра на правосъдието. Показателна обаче беше липсата на реакция на доклада от проверката от поне петима членове на ВСС, както и оставането без отговор на последното писмо на съдии от СГС, в което се настояваше за анализ на констатираните в доклада от проверката на съда обстоятелства", коментира пред "Дневник" съдия от СГС. 

Според него отговор дължи и прокуратурата дължи отговор на заявените от избрания за сегашен председател на съда кандидат Калоян Топалов данни за наличие на външен достъп и до програмата за случайно разпределение на делата, и до деловодната система на съда.

"Защото осигуряването на възможност за такъв достъп означава както неопазване на информация, представляваща в най-безобидния случай служебна тайна, така и възможност за търговия с влияние или с предварителна информация за изхода на дела. Неправомерният достъп до системата за случайно разпределение на делата би представлявало сериозно закононарушение, улесняващо извършването на ред престъпления и подкопаващо правосъдието. Наличието и на най-малките съмнения в тази насока изисква бърз и категоричен отговор от държавното обвинение", коментира още магистрата.
По думите му Софийският градски съд би осъществявал своите функции по предвидения в закона начин, ако ВСС изпълнява възложените му от закона правомощия. 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване