08/14/15 11:48
(http://pik.bg)

Балкански филми от престижен парижки фестивал прожектират в Плевен

Балкански филми от престижен парижки фестивал прожектират в Плевен

Втора седмица при висок зрителски интерес в Плевен продължават Дните на балканското кино. Прожекциите са в петък и събота във възобновения Летен амфитеатър в парк "Кайлъка". През първата седмица плевенските зрителите имаха възможност да видят черногорския "Местният вампир" и турския "Плодовете на нара". За края на тази седмица организаторите от Община Плевен и Фондация "Балканика" са предвидили българска и словенска продукции.

Всички филми са част от престижната селекция на фестивала за филми от Югоизточна Европа "See a Paris" във френската столица. Тази вечер от 21.00 часа предстои прожекцията на българския мюзикъл "Малка нощна приказка" на режисьора Николай Акимов. Сценарист е Людмил Станев, камера Димитър Гочев и Ненад Бороевич, музика - Румен Тосков. В ролите плевенската публика ще види Калофер Христов, Александър Косев, Николай Урумов, Мая Новоселска, Тодор Колев, Димитър Рачков, Надя Конакчиева, Стефания Колева, Радослава Сентова и Ваня Щерева.

Малкият Мишо и баща му живеят в голяма къща с много наематели. След скандал между родителите, майка му напуска дома и десет дни преди Коледа двамата мъже трябва сами да се справят с живота. Докато бащата – лекар хирург – работи на смени през нощта в болницата, съседите се редуват да се грижат за момчето. Мишо си представя всеки от тях като герой на фантастични истории-приказки, които сам си измисля и заедно с това прави различни планове с надеждата да върне майка си вкъщи.

В събота, 15 август, ще бъде прожектирана словенската трагикомедия "Циганският Шанхай". Филмът е получил награда за сценарий на MontrealWorldFilmFestival. Режисьор и сценарист е Марко Набережник. В ролите са Вишар Вишка, Асли Байрам, Сенад Басич и Марюта Сламич. "Циганският Шанхай" е любовна история, създадена по романа на Фери Лайншек. Основните действащи лица са членове на циганския клан Мирга. Лютвия Белмондо Мирга разказва история за четири поколения от него. Белмондо – главнят герой на филма – е цигански барон, който решава да създаде свое собствено село, което кръщава Шанхай.

Белмондо има успешна търговия с контрабандни стоки и властта и влиянието му растат непрекъснато. Той дори успява да спечели местната полиция и местната власт, на своя страна те му помагат да стане недосегаем за закона. Но с разпадането на Югославия контрабандата на стоки се заменя с контрабанда на оръжие. Макар и доходоносен, бизнесът заплашва да застраши живота му. Белмондо се озовава на кръстопът. Дали да защити собственото си семейство, или да жертва личното си щастие заради печалбите?... "Циганският Шанхай" е една история за копнеж по щастието, разказ за любов и семейни връзки, в който сълзите са преплетени със смях. И всичко това се случва във времето когато Югославия се свива като "шагренова кожа". Прожекциите в Дните на балканското кино в Плевен са безплатни. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване