08/14/15 05:23
(http://www.klassa.bg/)

Дом, храна, лекарства и оръжие от 3D принтер

Триизмерният печат има потенциала да променикардинално начина на живот на хората. С помощта на 3D принтери вече се създават лекарства, хранителни продукти, оръжие и оборудване за научни изследвания. Ето няколко области, в които новата технология намира все по-широко приложение.МЕДИЦИНААмериканската агенция по санитарен контрол за качеството на хранителните продукти и медикаменти наскоро за пръв път официално сертифицира таблетки, отпечатани на 3D принтер. Те са за лечение на епилептични припадъци и може да се окаже, че са в пъти по-ефективни от традиционните хапчета. Триизмерният печат дава възможност за точен индивидуален подбор на дозировката и съчетанието на активните съставки. Таблетката се създава слой по слой, което намалява размера й и увеличава скоростта на усвояване в организма.В САЩ от няколко години е одобрено и използването на различни протези, разпечатани на 3D принтер, съобразени с индивидуалните особености на тялото на пациента. Новата технология вече се използва активно в стоматологията за създаване на зъбни импланти.Много учени смятат, че в близко бъдеще технологията може да се да се използва и за разпечатване на органи за трансплантация. В Китай доктори успяха да спасят живота на дете, болно от хидроцефалия. След набиране на средства от благотворителна кампания в интернет за шестмесечното момиченце бяха отпечатани титанови протези, които замениха част от костите на черепа на детето. Лекарите са уверени, че с порастването на пациентката металните елементи ще обраснат с костна тъкан и пациентката ще се възстанови напълно.
Мостът на датската фирма MX3D, който ще разпечата самия себе си.
СТРОИТЕЛСТВОДатски стартъп представи технология, която може да стане стандарт в строителството на сложни конструкции. През септември компанията MX3D ще напечата пешеходен мост над един от каналите в Амстердам. Специални роботизирани ръце ще нагряват метала до 1500 градуса по Целзий и ще печатат основните греди и поддържащата структура, пълзейки по дължината на подвижна основа. По думите на основателите на стартъпа този мост ще бъде първата крачка към разработката на нови технологии, които ще се използват за строежа на високи сгради.В Китай вече подобно нещо се случва. Наскоро беше представен огромен принтер за производство на домове по метода на 3D печата с използването на строителни отпадъци, стъкло, стомана и цимент. Той нанася материала слой по слой, докато не създаде стена с необходимата дебелина и височина. Засега този метод за строителство е доста по-скъп от традиционния, но в световен мащаб има все повече заявки за принтиране на домове. Напечатването на такава къща отнема само едно денонощие, а строителните отпадъци могат да бъдат използвани повторно.В бъдеще този метод на строителство ще позволи издигането на здания бързо, безшумно и без замърсяване на околната територия.
Това е синтетично месо за бургер на компанията Modern Meadows. Вкусът му все още не е съвсем като истинското, но технологията тепърва ще се развива.
ХРАНИТЕЛНА ПРОМИШЛЕНОСТКомпанията Modern Meadows все още не е готова да печата органи за трансплантация, но обяви, че скоро ще може да създава вкусни, здравословни и „етични" месни продукти на 3D принтер. В близко бъдеще новият тип „месо" има всички шансове да се наложи на пазара. Технологията ще направи ненужно клането на добитък, защото има потенциала да създава разнообрази месни продукти с различни характеристики от базови животински белтъчини. Скептиците обаче отбелязват, че главно препятствие пред популяризирането на 3D месото няма да бъдат техническите трудности, а нежеланието на потребителите да ядат синтетична храна. Modern Meadows работи и върху създаването на линия за производство на биоматериали, например кожа.
Напълно функционално оръжие, което е създадено с триизмерен печат.
ОРЪЖИЕОбществеността повдигна въпроса за потенциалната опасност от 3D принтерите, след като студент от Тексас разпечата функциониращ пистолет, който не може да бъде засечен от метални детектори. После други ентусиасти разработиха собствени модели на оръжие за 3D принтери и ги пуснаха за сваляне в интернет. От една страна, това прави пистолетите по-достъпни за престъпниците и психически нестабилните хора. От друга, както смятат защитниците на правото за носене на оръжие в САЩ, принтирането позволява по-лесно да защитим живота си от посегателства. Английската армия проведе експеримент по разпечатване на дронове директно на борда на военен кораб. На този етап те са все още твърде скъпи, но в бъдеще тази технология може коренно да измени характера на бойните действия . Особено ако се печатат не само пластмасови части, но и електроника и боеприпаси.
Телескопът Ultrascope е почти изцяло създаден на 3D принтер.
НАУЧНО ОБОРУДВАНЕИзработването на различно оборудване на 3D принтер може да бъде от голяма помощ за научната и образователната дейност. Така ентусиасти от Великобритания превърнаха смартфон в телескоп, като създадоха необходимите детайли с триизмерен печат. От целия уред Ultrascope само 10-сатниметровото огледало и електронната платка не са били направена на 3D принтер. Разработчиците обещават да публикуват файловете за телескопа за безплатно сваляне в интернет.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване