08/14/15 05:59
(http://www.klassa.bg/)

„Курск”* беше първата зловеща лъжа на Путин

Владимир Кузнецов, адвокат на семействата на загиналите моряци, разкрива тайни 15 години по-късно пред радио „Свобода”

- Как започнахте работа по делото за потъването на „Курск” и гибелта на екипажа му?

-  Мой приятел, капитан първи ранг Игор Кудрин ме попита дали мога да помогна на семействата. Това беше в началото на 2002 година. Следствието вече беше преминало връхната си точка, но не нямаха адвокати. Това беше възможност да проведа собствено адвокатско разследване и аз се постарах да свърша тази работа с максимална добросъвестност.

Когато делото беше прекратено, на 22 юли 2002 година, започнах да изучавам материалите - 137 тома. Открих редица груби процесуални и фактически нарушения от страна на предварителното следствие.

Междувременно ме извика главният военен прокурор Александър Савенков. С мен се водеха разговори, опитаха се да ме купят, като ми намекнаха, че ако дам заключение, че цялото разследване е проведено в пълен обем, безпристрастно и обективно, срещу това ще получа договор за обслужването на военно-морския флот и ще получавам огромни хонорари.

-  Какво открихте в хода на Вашето разследване?

-  На първо място, стана напълно очевидно, че не е трябвало да бъде позволено на "Курск" да напусне пристанището. Или поне не да излиза в морето и да стреля с това торпедо с водороден окис, тъй като "Курск" никога преди не е стрелял с такова торпедо преди, дори на държавните изпитания на оръжието, екипажът също не е обучаван да стреля с него.

Всички документи, които бяха в материалите на държавното разследване, в които се „доказва”, че екипажът е знаел как се стреля с това торпедо, че са преминали обучение, дори са положили изпит-са фалшиви от начало до край, всички подписи са фалшиви.

Например, пише, че командирът на минно-торпедното отделение Алексей Иванов-Павлов, е минал такова обучение на базата в Обнинск, но всъщност по това време той е бил на друга подводница, а не в екипажа "Курск".

Това торпедо е много специфично, основното и гориво е керосин, а като окислител-водороден окис, който при смесването с керосина развива много висока температура и така се увеличава далекобойността на торпедото.

За да се контролира нивото на налягането в отделението с водороден окис, на подводницата е била инсталирана система за контрол, и когато са качили торпедото на "Курск", екипажът не могъл да го свърже със системата, наложило се да дойде офицер от друга подводница.

Явно, когато са започнали ученията екипажът не е успял да се справи с монтажа. Това е една от причините, довели до трагедията с "Курск".

Тоест, "Курск" не е трябвало да бъде пускан в морето за срелба именно с това торпедо. Вината е на командващите Северния флот Вячеслав Попов и Михаил Моцак.

Вторият, много съществен момент е, че този вид учения се провеждат по определен ред, но главнокомандващият на ВМФ Владимир Куроедов променя реда за проверка на готовността на участниците в учението и спасителните съдове да излязат в открито море. Всичко е било нагоре с краката, не е имало качествена проверка и за това непосредственна вина има Куроедов.

Следващият момент: командващият флота е разполагал с плановете за ученията, знаели са кои кораби къде се намират в района на така наречените "бойни действия", включително и "Курск".

И тогава, в 11 часа и 28 минути на 12 август 2000 година хидроакустиката на кораба "Петър Велики" засича взрив.

Хидроакустикът го пеленгова, засича мястото, от което идва и докладва на командира на кораба. Командирът и ръководителят на ученията е трябвало да определят източника и характера на взрива. Но те не го направили.

Защо нито следователите, нито командващия не дават отговор на въпроса-защо не са го направили. И впрочем, този въпрос не е бил поставен и по време на делото.

"Курск" е трябвало да изстреля торпедото около 13 часа, но това не се случва, няма и връзка с подводницата. Трябвало е незабавно да бъде обявен за издирване, особено след взрива, но и това не се случва.

Ръководителят на учението Попов отива на брега с хеликоптер, съобщава на медиите, че ученията са преминали благополучно.

Чак в 23:30 е обявена аварийна ситуация за "Курск". "Петър Велики" отива на мястото, където е фиксиран взрива и в 2 часа 22 минути, тоест още три часа по-късно чуват чукането по корпуса и откриват мястото, където е потънала подводницата.

Загубени са 12 часа!

„Спасителната операция” е проведена напълно некадърно. Спасителният кораб изпратен на мястото пуска автономни спасителни апарати АС-32 и АС-34, и когато започват да ги спускат във водата, говорителят на Главния щаб на ВМФ Игор Дигало казва, че с "Курск" е установена връзка, че всички са живи и здрави, че едва ли не си пият спокойно кафето!

- През цялото време всички лъжат, огромно количество лъжи!

- Истината е, че чукането от подводницата е продължило две денонощия и половина. При това експертите са еднозначно съгласни, че чукането идва от човешка ръка и идва от потъналата на дъното подводница.

Владимир Путин по това време е на почивка в Сочи и като на върховен главнокомандващ командващият ВМФ Владимир Куроедов му докладва, че има възможност да бъдат спасени останалите живи моряци-23 души, със собствени сили.

Когато обаче спускат спасителните апарати АС-32 и АС-34 се оказва, че те не могат да се скачат с подводницата, поради конструктивна грешка или заради дефект при строителството на "Курск". Площадката, предвидена за скачване на подводницата и спасителния апарат се оказва с няколко сантиметра по-ниско в корпуса, а е трябвало да бъде изпъкнала и заради това не е можело да има нито скачване, нито изпомпване на водата.

Оказа се, че тези апарати, създадени специално за подводници, не са изпробвани на практика-нито по време на държавните изпитания, нито в процеса на експлоатация, нито при подготовката на тези учения.

Не са можели да използват дори такива напълно прости, но използвани повече от 100 години устройства-водолазна камбана. Оказало се, че Северният флот не разполага с тях.

Екипажът на подводницата е имал индивидуални спасителни апарати, с които всеки отделен член на екипажа би могъл да изплува от "Курск".

В 9-и отсек, където били оцелелите имало 19 апарата за 23 души. Но, за да ги използват на такава дълбочина е било нужно още едно жизнено важно условие-да ги посрещат кораби оборудвани с барокамери, както и да се вземат мерки да не остават дълго време в студената вода, защото смъртта от преохлаждане на тази дълбочина настъпва за по-малко от 10 минути.

Моряците са знаели, че тези условия не са осигурени и, може би, заради това не са рискували и са се забавили с излизането от подводницата.

Обаче в отсека започва пожар на пластините за прочистване на въздуха и всички оцелели до този момент загиват от отравяне с газ.

До 11 часа на 14 август със сигурност чукането от подводницата е продължавало, а според някои данни то е продължило дори до края на деня.

И тук трябва да припомним нещо важно, което разказа командващият на британските ВМС. Още на следващия ден британците изпращат самолет със спасителни апарати, но не им позволяват да кацнат, принудили ги да се върнат обратно.

Това, че не са приели помощта на британците и норвежците, доведе до това, че тези 23 души вместо да бъдат спасени, загинаха.

- Защо, според Вас, никой не понесе отговорност за гибелта им?

- Аз съм убеден, че на подсъдимата скамейка трябваше да застанат главнокомандващият ВМФ и ръководството на Северния флот. Но когато съобщават на Путин какво се е случило той взема политическо решение никой да не бъде привличан към наказателна отговорност.

Следствието реши, че подводничарите са били живи не повече от 8 часа след взрива, което е напълно фалшифицирано заключение, но на това основание Путин решава, че никой няма да бъда обвинен и съден.

Само по себе си такова решение е углавно престъпление. Това е намеса н работата на следствието. А работата е в това, че той има лични, приятелски отношения с главнокомандващия Владимир Куроедов, а когато „пичовете са приятели”, независимо от това дали са виновни или не, винаги се застъпват един за друг. И тук се случи точно това.

– Каква е равносметката от гибелта на "Курск"?

Това беше първата голяма катастрофа по времето на Путин. И това беше първата лъжа на Путин. Лъжата започна с гибелта на "Курск".

След това държавата започна да се намесва в съдебната и правоохранителната система, започна да мачка медиите и целият процес на

Смазването на демокрацията в Русия започна именно с гибелта на "Курск".

Погледнете отново срещата на Путин с вдовиците и роднините на загиналите моряци през 2000 година. Обърнете внимание колко е объркан. Мисля че за него това са били най-неприятните моменти в живота му. И за да не се повтарят повече моменти, за да не могат да му кажат в очите цялата истина, цялата болка, той отвори тази страница в руската история.

*Петнадесет години след трагедията с руската подводница „Курск”, при която загина целият екипаж от 118 души. Адвокатът на семействата на загиналите моряци Борис Кузнецов живее в САЩ, където е получил политическо убежище заради обвинение от страна на ФСБ за разпространяване на държавна тайна във връзка с неговата адвокатска работа.

Курск потъна на 12 август 2000 година в Баренцово море по време на най-големите след разпадането на СССР военноморски учения на Русия.

През 2002 г. следствието стига до заключението, че причината е изтичане на водороден перхидрол от едно от торпедата, избухването му, предизвикало пожар и довело до експлозията на още 10 торпеда на борда. Избухването на около 4 тона експлозив разкъсва подводницата и убива почти всички на борда. 23 души от К-141 "Курск" обаче успяват да се скрият и да оцелеят близо две денонощия, като оставят предсмъртно писмо.

Русия отказва международна помощ и норвежки водолази са допуснати и проникват в корпуса чак на 21 август, първите тела са извадени на повърхността през есента, останките на трима души така и не са открити. Година по-късно подводницата е издигната от морското дъно и през април 2002 г. е изпратена за унищожаване.

Никой от командващите маневрите, Северния флот или Военноморските сили на Русия не е обвинен за случилото се.

http://www.svoboda.org/content/article/27183761.html

Превод: Faktor.bg


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване