08/14/15 13:34
(http://pik.bg)

Обновиха гарата на детската железница в Пловдив

Обновиха гарата на детската железница в Пловдив

Детското влакче в подножието на Джендем тепе в Пловдив от днес тръгва от ремонтираната гара "Пионер".

Създадена през 1979 година по повод 35-годишнината на Димитровската пионерска организация "Септемврийче" и първата асамблея "Знаме на мира", детската железница оцеля през годините и продължава да се радва на неотменен интерес. Първите и пътници днес водят децата си. Имаше една десетгодишна пауза в живота на атракцията, но през 2007 година вагончетата бяха подменени и тя отново тръгна.

Преди нея през 1979 година се появява подобна детска железница в Кърджали, но в момента пловдивската е единствената работеща в страната. Както са малки вагончетата, така на играчка прилича и локомотивчето, но си има всичко, което имат и истинските локомотиви. Освен един педал, който машинистът трябва да натиска на всеки 15 минути, за да се увери влакът, че той е на линия. Затова детската железница се кара от двама машинисти едновременно, и двамата пенсионирани в БДЖ.

52 места има влакчето, децата под 10 години се возят с придружител, така че и доста майки и бащи, баби и дядовци се разхождат по релси под тепето. Влакчето се движи по теснолинейна линия, дълга 1090 м по маршрут от гара "Пионер" през мост, прелез с бариери, тунел, естакада, спирка Снежанка и гара Панорама. Така малките пътници могат да преживеят общо взето всички интересни подробности от едно пътуване с влак. И като всеки истински влак, и детският си има разписание - три пъти преди обед, три пъти следобед. В понеделник и вторник почива, защото пък съботата и неделята обикновено са много натоварени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване