08/14/15 11:13
(http://pik.bg)

Разходка на гърба на кон из старопланинските пътища

Разходка на гърба на кон из старопланинските пътища

Чудите ли се накъде да поемете през наближаващия уикенд? Вижте Стара планина от метър и половина височина и я преоткрийте! В последния работен ден за седмицата, ви предлагаме една алтернативна разходка из Балкана, далеч от горещия асфалт в града, тълпите и шума от уличните заведения.

В Априлци свършват асфалтираните пътища. В края на града шосето преминава в чакълест път. Чакълестият път се превръща в два коловоза. А оттам започва Стара планина – колко сурова, толкова прекрасна и непокътната. Тук на границата на Национален парк "Централен Балкан", се намира конна база "Балкан". Мястото е като пощенска картичка – зад базата има малко изворче, планинско езеро, зелени поляни, диви цветя и вековни дървета.

Разкрива се най-прекрасната гледка към връх Ботев. Каква по-добра отправна точка за изследване на тайните пътеки на Балкана върху гърба на кон? Изкачете на кон 2376-метровия връх Ботев, стигнете до хижа Рай, резервата Северен Джендем, водопада Видимско пръскало, връх Марагидик, красивата местност Пенкина Стружна. Ще се движите по древни пътища, използвани за пресичане на планината от най-стари времена.

Ако досега не сте яздили, вероятно ще поискате спокойна разходка, но има и безброй адреналинови маршрути. Преходите могат да са от няколко часа до няколко дни с нощуване из красивите старопланински хижи. Естествено, най-важно е с вас през цялото време да има професионален водач. Ако не всички в компания яздят, може да изберете пешеходен или велопреход в планината. /Материалът е написан по книгата "50 места, които да посетите в България през 2015 година" на Peika.bg. Книгата е предоставена на БГНЕС от книжарница "Хеликон".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване