08/14/15 20:52
(http://www.klassa.bg/)

Русия иска генералният секретар на ООН да е от Източна Европа

Русия желае следващият генерален секретар на ООН да бъде представител на Източна Европа, зяяви в интервю за ТАСС външният министър Сергей Лавров.

Първият руски дипломат отбеляза, че този пост досега е бил заеман неведнъж от представители на Западна Европа, Азия, Африка, Латинска Америка. "И нито веднъж не е била представена такава съществува официално в ООН регионална група като източноевропейската", посочи Лавров.

Той добави, че източноевропейската група, включително страните от НАТО, са единни по въпроса и са изпратили писмо да всички страни членки на ООН със становището, че следващият генерален секретар на ООН трябва да бъде представител от Източна Европа.

"Заявени са около десетина кандидати, включително и жени", добави Лавров в отговор на уточняващ въпрос.

Известно е, че България официално издигна кандидатурата на Ирина Бокова като кандидатка за поста, който сега се заема от южнокорееца Бан Ки Мун. Бокова е начело на организацията на ООН за образование и култура ЮНЕСКО.

Наскоро в интервю също за агенция ТАСС постояният британски представител в ООН Матю Райкрофт заяви, че Обединеното кралство се надява да види жена на поста генерален секретар на ООН. "Нито веднъж ръководител на ООН не е бил от държава от Източна Европа, а кандидатите винаги са били мъже. Много наблюдатели смятат, че това може да осигури поста на българката Ирина Бокова", изкоментира в тази връзка руската агенция.

Самият Бан Ки Мун също подкрепи идеята да бъде наследен на поста си от жена. Процедурата за избор на генерален секретар предвижда получаване на препоръка за даден кандидат от Съвета за сигурност, а след това одобрение от Общото събрание. По време на гласуването кандидатът трябва да спечели подкрепата на най-малко две трети от гласовете на 193 страни-членки в ООН.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване