08/14/15 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Турция в криза, задават се предсрочни избори

Турският ислямо-консервативен премиер и лидер на Партията на справедливостта и развитието Ахмет Давутоглу обяви днес провала на преговорите с опозицията за съставяне на коалиционно правителство, като посочи, че предсрочни избори са много вероятни, предаде АФП. Ние не успяхме да осигурим благоприятна основа за съставяне на правителство, заяви Давутоглу пред журналисти в Анкара след последна среща с лидера на народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу. Агенцията отбелязва, че НРП е единствената формация, която остави отворена възможността за коалиция с Партията на справедливостта и развитието.

В тази несигурна политическа обстановка турската лира се обезцени с 2 процента спрямо долара. Днес избори са много вероятни, заяви Давутоглу. Той каза, че това е "единствената опция" за страната и изтъкна, че турското обществено мнение е готово за тази вероятност. Предсрочни избори ще бъдат от полза най-вече за ПСР, изтъкна Давутоглу, чията партия, която управлява Турция от 2002 г. насам, изгуби парламентарното си мнозинство на изборите на 7 юни, но се класира на първо място с 40 процента от гласовете.

Давутоглу не посочи кога биха могли да се състоят избори, но каза, че трябва да се определи дата "във възможно най-близко време", отбелязва Асошиейтед прес. Премиерът заяви, че решение за предсрочни избори трябва да вземе парламентът, а не турският президент, независимо от това, че президентът има съответните пълномощия, съобщава ТАСС. Ако формирането на коалиция не се получава, става актуална перспективата за предсрочни избори. Но аз смятам за по-правилно да обсъдим този въпрос между нас /депутатите и членовете на правителството и партиите - бел.ТАСС/ в рамките на закона. И ще бъде по-правилно, ако парламентът реши този въпрос без намесата на президента, посочи Давутоглу.

Според конституцията президентът има пълномощия да инициира процес на подготовка на предсрочни избори. Те могат да бъдат обявени, ако партиите не се договорят за управляваща коалиция в срок от 45 дни след връчването на мандат за съставяне на правителство. Този срок изтича на 23 август.

В оставащия срок ние ще продължим преговорите с лидерите на партиите. Мога още веднъж да се срещна с председателя на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, посочи Давутоглу.

Той високо оцени готовността на НРП да води активен диалог. Нашите консултации продължиха общо 35 часа. Очевидно ние имаме непреодолими разногласия, на първо място по въпроса за външната политика и образованието. Но има и общи позиции. Ние проведохме открит и задълбочен диалог, който отдавна бе необходим, каза премиерът.

Той добави, че ПСР е предложила на НРП да съставят временна коалиция /за две години/, насочена към интензивни реформи. НРП от своя страна е настоявала за коалиция с пълен 4-годишен срок на управление.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване