08/14/15 10:09
(http://www.dnevnik.bg/)

Ципрас цяла нощ не може да прокара новата сделка през парламента


Бламиран от значителна част от собствената си партия и от ръководството на парламента в Атина, премиерът на Алексис Ципрас не успя цяла нощ да получи одобрението на депутатите за новата сделка с кредиторите.

Парламентът ратифицира мерките за получаване на общо 85 млрд. евро помощ в следващите 3 години едва малко след 10 часа сутринта.  По-късно днес би трябвало да има заседание на финансовите министри от еврозоната, които ще обсъждат и сценарий с одобряване на мостови кредит от 6 млрд. евро.

С него Ципрас ще може да избегне пропускането на плащане и към Европейската централна банка на 20 август. Ако след МВФ властите в Гърция изгубят подкрепата и на ЕЦБ и ЕС, те ще изтеглят милиардите, с които е предпазена от рухване гръцката банкова система и страната ще бъде принудена да потърси друго разплащателно средство, освен еврото.

Видимо изтощен от продължилите цяла нощ дебати, Ципрас призова сутринта депутатите да одобрят днес сделката, която той нарече "необходим избор" за страната. Той добави, че финансовият министър Евклидис Цакалотос ще трябва след няколко часа да води битка с колегите си, за да избегне сценария с мостови заем, който означавал "криза без край".



В собствената партия на премиера вече е явно разцеплението и заради него дебатите започнаха чак в 3:45 часа тази нощ. В 7 часа парламентът реши да спре с обсъждането и след няколко часа да гласува.

Предварително бе ясно, че сделката със сигурност ще мине, защото зад нея застанаха и партиите от опозицията. Те предупредиха премиера, че го подкрепят, за да не настъпи хаос в страната, но че помощта им не е безкрайна и безусловна.

Ципрас поиска проектът да мине по ускорена процедура, но вместо това председателката на парламента Зои Константопулу, член на крайно лявото крило в партията, разреш дълга серия от процедурни въпроси и обянение на вота, които затлачиха всичко.



Подобно поведение засилва натиска над премиера да се разправи с бунтовниците в партията си като отиде на предсрочни избори още през септември. Ципрас остава безспорният лидер на политическата сцена в Гърция и има шансове да запази властта с малко по-умерена позиция, коментират наблюдатели в Атина.

Дори след очакваното одобряване на сделката, пред нея остават проблеми. МВФ каза, че ще се включи, несамо след като си получи пропусната вноска, но и след като види първи резултати от реформите в Гърция и след като Европа се съгласи да започне преговори за облекчаване на дълговото бреме.

Ключова остава и оценката на Германия - засега тя е сдържана, предпочита отпускането на втори мостови заем и още не е насрочено внасянето за одобрение в Бундестага. Гласуването вероятно ще стане във вторник.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване