08/15/15 18:04
(http://www.dnevnik.bg/)

Близо 200 чужденци са задържани за седмица при опит да влязат в България


Само за последната седмица граничните власти са задържали около 200 души, които са се опитали да влязат в България. 30 от тях са дошли на граничните пунктове и са заявили желание да влязат у нас. Това става известно от справка на сайта на МВР. 

За сравнение през последните седмици броят на задържаните на влизане у нас мигранти е бил под 200. На сайта на ведомството липсват данни колко хора са били заловени във вътрешността на страната или при опит да я напуснат.

Справка в сайта на Държавната агенция за бежанция, показва, че към средата на годината бройката на хората, на които е предоставен бежански статут се доближава до тази на мигрантите, които са го получили за цялата минала година. А именно за цялата 2014 година е бил предоставен статут на 10353 души, като от началото на тази година до края на юли статут е бил даден на 9233 души.

Общият брой на прекосилите европейската граница имигранти от началото на годината се оценява на 150 000 души.В края на юли на съвета по вътрешни работи в Брюксел държавите членки се споразумяха да открият места за разпределяне 32 256 души, които търсят закрила. България ще приеме в следващите две години 500 имигранти. Това е с около 33% по-малко хора от предвиденото първоначално. През май Европейската комисия предложи България да приеме 788 имигранти, основно сирийци и еритрейци.

В началото на август правителството прие поправки в закона за убежището и бежанците. С измененията се въвежда и задължение за регистриране на молбите за статут -  не по-късно от три работни дни след подаването им. Досега такова задължение нямаше, а правозащитници критикуваха, че по този начин се случва чужденците да бъдат разтакавани с месеци, без да текат каквито и да било срокове и без те да имат какъвто и да било статут и закрила, защото молбите им изобщо не са регистрирани.

Промените дават повече правомощия на администрацията за откази на последващи молби на чужденци за закрила. Освен това вече неявяването на интервю ще се взима предвид при произнасянето по молбата, освен ако чужденецът има обективни пречки за това. Вместо три два месеца ще имат чужденците, за да се явят пред властите и да дадат доказателства какви са били обективните причини за промяна на адреса или пречките за неявяване или несъдействие на длъжностните лица.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване