08/15/15 11:16
(http://pik.bg)

Българи в чужбина искат по-бързо издаване на лични документи

Българи в чужбина искат по-бързо издаване на лични документи

Българите в чужбина настояват да се ускори издаването на лични документи, пише в. Новинар.

Наши сънародници в САЩ. вече се обърнаха с писмо до външния министър Даниел Митов, което бе публикувано на сайта Eurochicago.com. Подписано е от Гражданското движение за Висока избирателна активност (ВИА). От организацията посочват, че подновяването на българските лични документи се оказва пречка пред сънародниците ни зад Атлантическия океан или в Австралия. За тях не е толкова лесно да се приберат у дома, както за българите в Европа, се посочва още в писмото.

Проблемът с валидността на документите се оказва пречка и за по-голямата избирателна активност. От ВИА дават пример с парламентарните избори преди година, когато станало ясно, че почти една трета от живеещите над 10 000 българи там са с изтекли български документи за самоличност и поради това не са били допускани да гласуват. Българите се надяват външният министър до края на септември да нареди организирането на т.нар. консулски дни не само в САЩ, но и в Канада и Австралия, където се подават молби за документи.

От външното министерство заявиха пред "Новинар", че писмото вече е разпределено на съответните дирекции и вече се работи по проблема. Активността на имигрантите ни в САЩ е голяма, като те не крият вълнението си от предстоящия референдум и за възможността, че ще имат възможност да гласуват наравно с българите у нас. „Подготовката засега е свързана само с усилия и самоинициативи на активни българи зад граница“, коментира редакторът на Eurochicago.com Мариaна Христова. ЦИК не предвижда изпращане на свои членове или сътрудници извън страната.

Българите в чужбина ще могат да разчитат на разяснителните материали и на помощта на по-запознати сънародници, на споменатите вече временни съвети, както и на дипломатическите представители. Междувременно сънародниците ни се надяват да им бъде позволено да съвместят референдума с вота за Постоянни обществени съвети към посолствата и консулствата. В момента към дипломатическите ни представителства действат такива временни съвети. Предстои решение на външното министерство и на Централната избирателна комисия (ЦИК), която трябва да разреши освен за референдума да се постави и друга урна за обществените съвети.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване