08/15/15 08:34
(http://www.klassa.bg/)

Гръцки остров поема голяма част от потока сирийски бежанци

Мишел Алатуейн чакаше под крепост от 14-и век на пристанището на гръцкия остров Кос в четвъртък, жадуващ за билет за ферибот за европейския материк и за по-добър живот.

Трийсетгодишният служител от фармацевтична компания от Алепо, Сирия, спи на открито в Кос, откакто плати 2 хиляди евро, за да премине от турския крайбрежен град Бодрум миналата седмица. Той е сред хилядите хора, бягащи от Сирия през Турция и пътуващи в претъпкани малки гумени лодки към гръцките средиземноморски острови.

Маршрутът от Турция за Гърция отново излезе наяве през летните месеци като изгоден бизнес за трафиканти, възползващи се от потока на хора, бягащи от войната и бедността. Един пример за това: трафикантите в Турция получават помощ при събирането на сирийци за Гърция, чийто брой все повече се увеличава, от сирийските им съучастници, казват мигрантите.

Напливът им - 140 хиляди души тази година, включително 50 хиляди само през юли според Международния спасителен комитет, повечето от които от Сирия, е съкрушителен за държава в икономическа криза.

На о-в Кос, който се вижда от турските брегове, властите оценяват, че има около 7 хиляди мигранти, докато броят на населението е 30 хиляди души (и отделен брой са туристите).

До сблъсъци се стигна по-рано тази седмица на стадиона в Кос, където полицията накара много от мигрантите да стоят под открито небе, докато чакат да бъдат регистрирани от гръцките власти. Тълпите, сред които много деца, чакаха с малко храна и вода под изгарящото слънце.

Когато във вторник сблъсъците започнаха, полицията използва течност за гасене на пожари, за да разпръсне хората. В четвъртък млади мъже опитаха да прескочат стените на стадиона, за да избягат. Извън него стотици други бежанци спят на земята.

Организацията “Лекари без граници” обяви в четвъртък, че 1500 души са напуснали стадиона, след като са показали паспортите си и са им взети пръстови отпечатъци. Още 150 души пристигнаха в четвъртък сутринта, след като до острова стигнаха пълни с хора лодки. Организацията посочи, че е лекувала 30 души от изтощение от горещините и наранявания.

Чувствам, че полицията ни мрази, каза Рашад Мехли, държейки китката си, за която каза, че била наранена при сблъсък с полицията.

Не искаме да стоим в Гърция и разбираме каква е икономическата ситуация тук, но не усещаме да се проявява уважение към нас, каза той.

Гръцкото правителство, неподготвено за внезапното увеличаване на пристигащите мигранти в Кос, каза, че изпраща на острова кораб с капацитет да поеме най-малко 2500 души. Корабът, който се очаква да пристигне днес, може да бъде използван като приемен център за мигрантите.

Макар много хуманитарни организации да се заемат с подсигуряването на убежище за мигрантите, Кос поема толкова голяма част от мигрантите, както Лампедуза и други италиански острови, поели основната тежест от прилива на бежанци.

Около 102 хиляди мигранти са стигнали до Италия през тази година досега, повечето от тях пристигат с лодки от Либия, според италианското вътрешно министерство. Макар местните власти да полагат усилия да ги настанят и регистрират бързо, италианското правителство бе подложено на натиск да действа по-бързо.

Епископ Нунцио Галантино, генерален секретар на конференцията на италианските епископи, критикува правителството, че не прави достатъчно да приеме мигрантите. Десноцентристките партии искат правителството незабавно да репатрира новодошлите.

В Гърция напливът на мигранти излага на риск туристическия сезон, който върви добре въпреки икономическата криза на страната.

Дона Елис, 50-годишна английска туристка, която идва в Кос през последните пет години и притежава къща на острова, казва, че не е очаквала подобен наплив на мигранти.

Не съм особено уплашена, но това е обезпокояваща ситуация, каза тя.

Не може повече в страната да има хора, които спят без подслон. Това не е хигиенично, това е опасно, има жени и деца, добави тя.

Янис Курецис, собственик на агенция за коли под наем в Кос, казва, че неговите резервации са с 40 процента по-малко спрямо миналата година. Много посетители са отменили резервациите през последните няколко дни, след като са чули за напрежението на стадиона и са видели снимките на импровизираните лагери около историческите забележителности.

Как може хората да отидат и да се наслаждават на храната в ресторантите, като хиляди хора живеят в лагери около тях, каза кметът на Кос Йоргос Кирицис в интервю.

Той каза, че ще струва по шест евро на ден да се изхранва всеки мигрант на острова. Още повече изхранването на половината от 7000 хиляди мигранти, които по негови преценки се намират в Кос, ще струва повече от половин милион евро месечно.

Нямаме тези пари. Можете да осъзнаете и че Гърция няма как да е в състояние да осигури храна на всички тези хора, добави той.

Сирийската бежанска криза се разпространява в Средиземноморието от години. През 2014 г. много сирийци все още достигаха Европа през Северна Африка и Средиземно море до Италия. Сирийците, които могат да си позволят това, летят до Триполи, либийската столица и след това заминават за Сицилия.

През миналата година обаче пристиганията на сирийци в Италия секнаха, от отчасти заради съобщенията за нападения на бойци от Ислямска държава. същото време турските трафиканти се увеличават. Много мигранти, пристигащи на гръцките острови, казаха, че са били вербувани от техни сирийски събратя, които работят с турски трафиканти за организирането на пътувания.

Алатуейн каза, че е пътувал до Дамаск и лесно е преминал в Турция с паспорта си. Той е заминал за Бодрум в Югозападна Турция, където е платил на каналджия 2 хиляди евро, за да се качи на лодка за Гърция. По пътя хора, говорещи арабски, помагат на турските трафиканти в Измир.

Ръководителите са турци, но много сирийци работят с тях. Те говорят нашия език, така че трафикантите чувстват, че можем да им се доверим, каза той.

Той обаче трябваше да чака няколко дни преди да замине, докато трафикантът обучаваше един от сирийските пътници как да управлява лодката. След това те потеглиха и станаха наша грижа.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване