08/15/15 20:27
(http://www.dnevnik.bg/)

Около 3 хил. бежанци от гръцкия остров Кос се настаняват на ферибот


Нетърпеливи да се махнат от гръцкия остров Кос мигранти се сбиха днес, докато ферибот, превърнат във временен приемен център за многобройните сирийски бежанци, стои празен вече 24 часа, откакто пристигна, съобщи БТА, като цитира "Ройтерс".

Около 50 мигранти от Афганистан, Пакистан и Иран са хвърляли камъни и си разменяли удари пред главното полицейско управление на острова. Те са скандирали "Афганистан", "Пакистан" и "Иран".

Полицаите не са се намесили. "Защото наш приоритет е да пазим полицейския участък," е обяснил пред "Ройтерс" един от тях. След това група иранци се е опитала да пробие полицейския кордон, препречващ пътя към участъка. Полицията е отблъснала тълпата с палки.

Иранците нямат шанс да се качат на ферибота "Елефтериос Венизелос", тъй като приоритет са сирийците, които са със статут на бежанци и имат по-големи права от икономическите мигранти според международните закони.

По-рано днес около 300 сирийци се събраха на кея с надеждата да се качат на ферибота, който може да побере максимум 3 000 души. Гръцкото правителство нае кораба, за да облекчи ситуацията на остров Кос, където няколкото хиляди мигранти са отседнали в хотели, ако могат да си го позволят, но повечето спят в палатки или на открито.

Първите мигранти, които ще бъдат настанени на кораба, ще се качат на борда тази нощ след забавяне, свързано със сигурността, съобщи днес гръцката телевизия ЕРТ, предаде ДПА. Полицаи също ще се качат на кораба, за да се предотвратят безредици.

По-рано тази седмица хиляди мигранти протестираха срещу лошите условия, в които живеят на остров Кос и влязоха в сблъсъци с полицията. Много от тях чакат разрешение да заминат за Централна Европа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване