08/16/15 12:00
(http://pik.bg)

5 години безплатни туристически обиколки на София

5 години безплатни туристически обиколки на София

Безплатните туристически обиколки на София са една от най-популярните и обичани от чужденците у нас атракции.

Млади момчета и момичета всеки ден отделят по няколко часа от времето си и абсолютно безплатно развеждат из столицата стотици туристи от всички краища на света, като им разказват подробности за България и ключовите туристически обекти в столицата. Инициативата носи името Sofia Free Tour, а обиколката се провежда всеки ден по два пъти с начална точка Съдебната палата. Днешният ден е по-специален за тях - по случай петия си рожден ден решават да проведат пет обиколки на София изцяло на български език. Нетрадиционните турове на роден език ще се състоят в пет поредни недели от 10:30 часа.

"Много се радваме, че ще имаме възможността да разкажем и на местни хора, които не са имали възможност да дойдат на тура, които да научат нещо ново за нашия град", разказа Алекс, която е една от 24-те гида от Sofia Free Tour. Началото е дадено през 2010 година на 13 август от един-единствен човек - Крис, който се завръща от чужбина, където е видял подобна инициатива и решава да я пренесе в България. В началото той застанал около Съдебната палата и започнал обиколките без да има представа как ще се развият нещата. Към него в последствие се присъединяват още няколко момчета и момичета и заедно разработват проекта.

Днес Sofia Free Tour e изключително популярен и почти няма турист в София, който поне веднъж да не се включи в безплатната обиколка. Туровете се провеждат абсолютно всеки ден – два пъти дневно - от 11:00 и от 18:00 часа, без значение празник или делник, нито дали вали дъжд или сняг. Обиколките продължават около два астрономически часа. Туристите имат възможност да научат повече за църквите "Св. Неделя", "Св. Петка", джамията Баня Башъ, Централната баня, Ларгото и сградите на Президентството и Министерски съвет, Народния театър "Иван Вазов", бившия дворец, катедралата "Св. Александър Невски" и църквата "Св. София". Понякога към спирките се включват и допълнителни неща, което зависи от интереса на туристите и от конкретните познания на съответния гид. От самите чужденци в отделните обиколки зависи какво привлича вниманието им най-много в София.

"Има чужденци със страшно различни интереси - някои се интересуват от културата на България, на други им и интересен комунистическия период, или историята на царското семейство и защо вече не сме монархия", разказа Алекс. Момчетата и момичетата водят собствени бележки относно групите и това от кои страни най-често идват туристи у нас. Това обаче зависи от сезона.

"В момента ми прави впечатление, че има страшно много италианци, може би заради евтините полети от Италия до България", сподели момичето. Освен от Европа в туровете са се включвали хора от Израел, от Австралия, от САЩ и от много други държави от целия свят. Алекс не крие, че с някои от чужденците е запазила контакти и много след края на обиколката. Разменят своите контакти в социалните мрежи, а част от колегите и дори са завързали толкова силни връзки, че са им ходили на гости в техните държави.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване