08/16/15 10:27
(http://www.klassa.bg/)

Новата маска на Путин - борец срещу „Ислямска държава”

Кремъл изненадващо енергично взе да прокарва на международната арена нов план за борба срещу "Ислямска държава". Самият план за обща борба срещу "Ислямска държава" няма да бъде реализиран, но пък руският лидер ще има какво да представи през септември пред Общото събрание на ООН и с тези предложения сто на сто ще пожъне бурни аплодисменти, преминаващи в овации.

Руските дипломати се постараха всички да го свържат лично с президента, макар и представена от външния министър Сергей Лавров, тя вече се появява из медиите само като "планът на Путин"

Какво предлага Москва?

Да бъдат обединени всички ангажирани в бойни действия "по суша" срещу "Ислямска държава”, а САЩ и съюзниците им в сегашната коалиция ще продължат да бомбардират ислямистите от въздуха.

По суша, според руски дипломати, ще ги атакуват, войските на Башар Асад, воюващата с него светска опозиция, сирийските и иракските кюрди, и накрая - редовната армия на Ирак, обобщи Сергей Лавров новите предложения на Кремъл пред участниците в Източноазиатската среща на върха в Куала Лумпур.

Планът обаче поражда сериозни въпроси

Не става ясно, например, какво е новото. Москва предлага коалиция между партньори, които бездруго вече сътрудничат по принуда. Единственият нов участник е светската опозиция в Сирия, за която Башар Асад си остава враг, страшен поне колкото ИД. 

Друг въпрос засяга участието на Иран. Напоследък в Москва честичко се „отбиват” ирански военни, включително такива, които са обект на санкции и не би трябвало да могат да напускат страната. В руския план няма и дума за реалната роля на Техеран в предполагаемата нова коалиция. 

А според повечето военни експерти сухопътна военна операция ще гарантира победа над "Ислямска държава" само с подкрепа от Иран или от Турция.

Значи щом представя план, невключващ изрично иранската армия, Москва крие нещо, за което се е разбрала вече с Техеран. На толкова потаен посредник едва ли ще се доверят и САЩ, и сирийската опозиция. 

Путин vs Ердоган 

Третият очевиден проблем в "плана на Путин" е ролята на кюрдското опълчение. Руско-турските отношения напоследък рязко се влошиха. Може би не само защото двата авторитарни режима не са успели да договорят взаимноизгодно сътрудничество в енергийния шантаж срещу ЕС. 

Москва дразни Анкара и с това, че упорито подкрепя Асад и кюрдите, а най-стара и тясна дружба я свързва с Кюрдската работническа партия, чиито бази в Ирак бяха наскоро бомбардирани от турска авиация. Русия брани интересите на тези свои съюзници, което явно застрашава Турция. 

За разлика от САЩ, Кремъл изглежда няма желание Турция да участва в антиислямистката коалиция. Нещо повече, предложенията на руското външно министерство носят риск да се разпадне и коалицията, която днес е факт и, в която турците играят една от ключовите роли, просто защото страната им пряко граничи със Сирия.

А има и подозрение, че това съвсем не е случайна грешка на руската дипломация. 

Кой поддържа приятелство с ИД?

Докато се обсъждаше планът за създаване на "сухопътна коалиция", руската дипломация се саморазобличи.

По-рано външното министерство в Москва не обсъждаше публично подозренията, че Асад си сътрудничи с "Ислямска държава". Затова пък неофициално руски дипломати редовно намекваха, че американците и турците, първо, са замесени в появата на ИД в Сирия и Ирак - а второ, до ден-днешен с една ръка воюват срещу джихадистите, с другата пък ги подхранват.

"Здравият разум подсказва, че това е невъзможно (Асад да сътрудничи с ИД, бел. на "Дойче веле"), защото не бива да допуснем и мисълта някой да сътрудничи с организация, целяща просто да заграби властта на огромни територии, не само в Близкия изток и Северна Африка", твърди сега Сергей Лавров. 

Миротворец ли е Путин?

„Планът на Путин” изглежда е изкуствена конструкция с твърде малко шансове да се превърне в реалност.

Затова пък е много красива, в духа на съветската дипломация - описва как да сдобриш всички изведнъж и с общи усилия да видите сметката на световното зло. 

Планове от типа "за всичко добро и против всичко лошо", обикновено създават не дипломати, а пропагандисти. И в случая целта, изглежда, също е пропагандна - да се изчисти репутацията на Владимир Путин, накърнена от Украйна. 

Самият план за обща борба срещу "Ислямска държава" няма да бъде реализиран, но пък руският лидер ще има какво да представи през септември пред Общото събрание на ООН и с тези предложения сто на сто ще пожъне бурни аплодисменти, преминаващи в овации.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване