08/16/15 12:22
(http://pik.bg)

От тази учебна година стартират 2 професии в 2 училища

От тази учебна година стартират 2 професии в 2 училища

Образованието е държавна отговорност и просветното министерство не може да постигне само поставените цели. Малко са парите, отпускани за образование. Това заяви по БНР заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

"Не можем да говорим за обновяване на учебната среда или промяна на формата на външните оценявания без да разполагаме с необходимите средства. Дуалното образование стартира. За да може то да се реализира, в системата на професионалното образование се прие промяна в Закона за професионалното образование. От тази година пилотно ще стартират две професии в професионални училища – машинен техник и технолог в хранително-вкусовата промишленост", каза тя.

Според нея не можем да имаме добро професионално образование, без да имаме добра база там, защото там се провеждат учебни практики. Навсякъде по света, където имаме добро професионално образование, в учебните лаборатории на учениците са последните постижения на науката. При нас изоставането е често с десетки години, разкри Кастрева. Тя обясни, че образователното министерство ще се справя с фиктивно записаните ученици в училищата с политиката за ефективен контрол чрез изненадващи проверки на място.

Кастрева обясни, че на сайта на министерството могат да се подават сигнали за фиктивно обучаващи се ученици и допълни: "Аз съм удовлетворена от обстоятелството, че вече 5-годишните трябва да бъдат обхванати от системата на образованието. Предучилищната подготовка е основата, над която се гради отношението към институцията училище. Без местната власт и кметовете обаче не можем да гарантираме дали имаме 100%-ово обхващане на децата. Без Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето ние трудно бихме провели каквито и да било политики, свързани с реинтегриране на децата в образователната система. Сътрудничеството с тези структури невинаги е достатъчно ефективно".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване