08/16/15 10:51
(http://pik.bg)

Солената вода в Тополовград лекува не само тялото, но и духа

Солената вода в Тополовград лекува не само тялото, но и духа

 

Местността Солената вода е свято място, което лекува не само тялото, но и духа. Това каза пред „Фокус” Веселин Кълвачев, Директор на Общински исторически музей в Тополовград, във връзка с това как се е родила идеята да възроди и популяризира местността.

„За този извор научих през 1986 г., като писах дипломната си работа за Сакар планина. Това че е имало минерален извор в Сакар ме изненада и се запечата в мен като нещо интересно, привличащо, но пък и тайствено, тъй като това място бе непознато, забранено и забравено”, разказа Веселин Кълвачев.

Той допълни, че след години, в които името на местността и изворът непрекъснато се е появявало в разговори с местни хора, заедно с брат му решили все пак да го потърсят. „Тръгнахме да обикаляме из дивата природа, но така и не го намерихме сами. показаха ни го местни хора от село Присадец. Още като стигнах, разбрах, че е Боже място, което излъчва своята енергия. Казах на брат ми, че трябва да направим нещо на това място”, спомни си Веселин Кълвачев.

Той обясни, че с помощта на местни хора малко по малко са построили параклис, заслон, камбанария, каменен кръст, засадилили са дръвчета и са възродили местността. „Хората вече често ходят там. Миналата година видях местността в Google Earth. Извиках моите синове, които много ми помагаха през цялото време, показах им пътя за Солената вода, параклиса, заслона, и им казах: щом се вижда от горе, от космоса, значи сме оставили чертичка на тази земя. Работата ни е свършена”, заяви още Веселин Кълвачев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване