08/16/15 15:42
(http://pik.bg)

Ултратриатлон с благотворителна цел започна на Гребния канал в Пловдив

Ултратриатлон с благотворителна цел започна на Гребния канал в Пловдив

Точно в 12 часа днес в Гребния канал на Пловдив французинът Фекс Манури започна ултратриатлон през Европа, с който се бори за световен рекорд. Манури ще преплува 33 км в Гребната база - това са около 14 дължини.

Очаква се да приключи в 3 часа през нощта. След пет часа почивка се качва на велосипед и тръгва да преодолее разстояние от 2 000 км - през различни държави, различни терени, планини. Следващата част от ултратриатлона са 300 км, които той ще пробяга до Париж. Планирал е да приключи всичко до десет дни. Фекс Манури е първият французин в класацията на Международната ултратриатлон асоциация и е на 16-то място в световната ранглиста. Той е учител по математика, има семейство с 6 деца, спортува и той, спортуват и всички около него.

Активните му тренировки са по 20 часа седмично. Досега най-дългото разстояние, което е преплувал на един път, са 30 км. Днешното изпитание е рекорд и за него. Триатлонът в стил ironman означава 3.8 км плуване, 180 км каране на колело и 42.2 км тичане. При ултратриатлонът всички стойности са многократно завишени Фекс Манури започва голямото си приключение от Пловдив по поне две сериозни причини. Първата е наличието на условия за подобно плуване в Гребния канал, а втората е дългогодишната дейност на френската фондация Бон Мин, която подпомага домове за деца в Пловдив и областта. И днес на Гребната база, за да се запознаят с този истински герой, бяха децата от дом " Олга Скобелева" в Пловдив и Дома за деца без родители в Брацигово. Още сега Манури е превел 1000 евро, които са останали от подготвителната кампания, на фондацията. По време на ултратриатлона ще бъде изготвен видеоклип, който ще бъде показван на благотворителни вечери, където също ще се събират средства за подпомагане на домовете.

Манури предпочита тези пари да бъдат вложени в спортни проекти за децата. Подкрепа на френския състезател днес на Гребната база оказа Петър Стойчев, многократен световен шампион по плувен маратон. Той нямаше настроение да придружи Манури, но така или иначе има спаринг-партньори, които ще го поддържат във водата. Според Стойчев, нощното плуване е по-изморително, а като цяло да плуваш сам по принцип е по-трудно, отколкото при състезания с други. Според шампиона, днешното приключение излиза извън състезателния характер, то е битка за преодоляване на болката и за доказване на възможностите. Самият Манури каза, че най-трудни са първите два и последните три часа от плувния маратон.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване