08/17/15 15:50
(http://www.dnevnik.bg/)

Бомба в центъра на Банкок взе десетки жертви (допълнена)


 В центъра на тайландската столица Банкок в понеделник избухна бомба и отне живота на най-малко 27 души. Поне четирима от тях са чужденци. Около 80 други са ранени, съобщи агенция "Ройтерс".

Началникът на полицията Праут Тауорнсири е потвърдил, че експлозията е от бомба близо до храма "Ерауан", а в непосредствена близост до него се намира и петзвезден хотел. Храмът е популярна туристическа дестинация, особено за хора от други източноазиатски държави и от Китай, наоколо има също търговски центрове и офис сгради. Мнозина обикновени тайландци също се молят в храма.

В този централен квартал Чидлом има и ключово кръстовище, което беше средище на политически демонстрации през последните години, отбелязва Би Би Си.

Кореспондентът на британската медия в Банкок казва, че на мястото на инцидента цари хаос, виждат се и части от тела. Той допълва, че бомбени нападения в Банкок са рядкост.



Заместник-шефът на националната полиция Аек Ангсананонд казва пред "Ройтерс", че бомбата е била прикрепена към мотоциклет. Той обаче не потвърди броя на загиналите.

Военни и полицаи проверяват мястото за евентуално второ взривно устройство и призовават минувачите да се отдалечат. Онлайн изданието на Bangkok Post цитира източници от полицията, които казват, че поне още една бомба е била обезвредена.

EOD police have detonated at least 1 more bomb in Ratchaprasong area.

— Bangkok Post (@BangkokPostNews) August 17, 2015
Според правителството атентатът е опит да се срине икономиката на страната. "Извършителите са искали да разрушат икономиката и туризма, защото инцидентът се случи в сърцето на туристическия квартал", заяви министърът на отбраната Прауит Уонгсуан.

Властите са затегнали мерките за сигурност и проверките на други ключови кръстовища и туристически зони в Банкок.

"Ройтерс" отбелязва, че непосредствено след взрива никой не е поел отговорност. Агенцията допълва, че мюсюлманските бунтове в южната част на предимно будистката страна не са интензивни и бунтовниците рядко извършват атентати извън територията, която населяват.

През последното десетилетие Тайланд обаче беше разкъсват от тежко и понякога кърваво политическо съперничество. От май 2014 г. на власт е армията, след като с преврат отстрани избрано правителство след месеци наред кървави антиправителствени протести.

19.42น. วงจรปิดเหตุระเบิดที่แยกราชประสงค์ เบื้องต้นเสียชีวิต 5 คน บาดเจ็บ 25 คน #onenews pic.twitter.com/2DNDrI74Ah

— ธัญญธร onenews (@dekdue_03) August 17, 2015

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване