08/17/15 07:12
(http://www.klassa.bg/)

Труд зад граница само след подписан договор

 Заминаване на гурбет само след подписан договор на български език ни пази от измами, припомнят от Главната инспекция по труда. За да не станат жертва на трудова експлоатация, кандидат-гурбетчиите трябва да сключат договор, в който са описани условията на труд и  заплащането.  

 

Документът трябва да съдържа информация и за работодателя. „Търсещите работа зад граница трябва да събират възможно най-много данни за лицата, които предлагат заетост в чужбина - да проверяват дали посредниците имат регистрация в Агенцията по заетостта, да  изискат от посредника договора му с чужд работодател, за когото се осигурява работна ръка”, съветват от ГИТ. От там припомнят, че кандидат-гурбетчиите не трябва да плащат такси на посредниците. Това означава, че всяка сума, която им бъде поискана е незаконна, а посредниците са измамници. Трудовите инспектори припомнят, че гастарбайтерите не трябва да дават личните си документи, защото така стават заложници на работодателите си. Всички заминаващи в чужбина работници трябва да имат адресите и телефоните на българските посолства в съответната страна, от които да потърсят помощ в случай, че са попаднали в измамна схема.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване