08/18/15 14:10
(http://pik.bg)

Божидар Димитров: Много от българите в Македония и Бесарабия ми звънят, изразявайки подкрепа за мен

Божидар Димитров: Много от българите в Македония и Бесарабия ми звънят, изразявайки подкрепа за мен

Много от българите в Македония и Бесарабия, основно от градовете Болград, Исмаил, Одеса, Скопие, Битоля, Охрид, Щип и Струмица, ми се обаждат и изразяват подкрепата си за мен. Това каза за Фокус проф. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей, във връзка с информацията, че 932 българи от Македония, Молдова и Одеса са се подписали в негова подкрепа като директор на НИМ.

„Те изтъкват различна мотивация. Една от тях е моята позиция по въпроса за по-бързо и по-лесно даване на българско гражданство. Само по време на моето управление на този процес, когато бях министър, това даде възможност на 35 000 от тях да станат българи не само по убеждение, но и по паспорт”, посочи проф. Димитров. По думите му в негова подкрепа са се подписали много видни български личности. „Подписа си са поставили Видинският митрополит Дометиан, Епископ Сионий, игумен на патриаршеския манастир „Успение Богородично” в Троян, както и Белоградчишкият епископ Поликарп. Между игумените на манастири с удоволствие забелязвам името на Никанор, игумен на Гигинския манастир, както и множество свещеници”, обясни проф. Димитров. Той акцентира върху факта, че в негова подкрепа са се обявили и много представители на академичната общност.

„Между историците с удоволствие отбелязвам имената на акад. Константин Косев, акад. Георги Марков, проф. Илия Тодев, който е директор на Националния институт по история към БАН и много други професори и млади колеги”, отбеляза проф. Димитров. Той допълни, че в подписката са се включили и много граждани от шуменския регион, водени от радостта си, че ще бъде възстановен значим паметник - Голямата базилика в Плиска.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване