08/18/15 18:43
(http://www.dnevnik.bg/)

Пеещият варненски фонтан се оказа "необезопасен"


Три дни след като беше официално открит за празника на Варна 15 август, новият "пеещ" фонтан на централния площад "Независимост" се оказа необезопасен. Това се разбира от съобщение на общинския пресцентър.

Според разпространената информация, "временните заграждения около фонтана ще останат до поставянето на специална ограда, за да няма риск от инциденти".

От общината не уточняват какви са евентуалните опасности, срещу които трябва да бъдат взети мерки. Най-вероятно става въпрос за неудачно проектиране на съоръжението, което е с нисък борд и това може да стане причина за падането на деца в двата концентрични кръга на басейните му.

"В бъдеще около шадравана ще бъде монтирано ново предпазно съоръжение, съобразено с цялостния проект за ремонт на ларгото (пешеходната зона във Варна) и по предписание на проектантите", пише в информацията от местната администрация.

Изцяло обновеният фонтан, пред който на 15 август премиерът Борисов се снима за спомен с граждани на Варна, беше обявен за най-големия в България с водна струя, достигаща до 41 м. В него има 30 км кабели и са монтирани 400 осветителни тела, още толкова дюзи и 52 водни помпи.

Специална компютъризирана система управлява няколко програми, които съчетават водни струи, звук и светлина. Атракцията трябваше да започва в 20.30 ч. всяка вечер, а през останалото време да работи без осветление и музика. Ден след откриването обаче фонтанът бе спрян. По информация на общината във Варна той няма да работи при екстремни климатични условия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване