08/18/15 16:10
(http://pik.bg)

ПИК TV: Лекарският съюз алармира за незаконно прехвърлени от НЗОК средства към болниците

ПИК TV: Лекарският съюз алармира за незаконно прехвърлени от НЗОК средства към болниците

В нарушение на Националния рамков договор Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е отклонила 4,5 млн. лева средства от медико-диагностичните дейности към болниците, което ще доведе до сериозен дисбаланс в доболничната помощ.


За това алармира председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев пред журналисти след заседание на Управителния съвет на БЛС.


Преди около десетина дни оперативното ръководство на БЛС е отправило няколко запитвания до НЗОК относно решения на нейния надзорен съвет, свързани с рестриктивни моменти във връзка със заплащанията и несъобразени и неконсултирани с БЛС прехвърляния на парични средства от медико-диагностичните дейности към болнична помощ, обясни д-р Грозев. Тези прехвърляния вече донасят проблеми, предупреди той.


"Без участието на БЛС, въпреки че такъв е законът, се прехвърлят 4,5 млн. лева средствата от медико-диагностичните дейности, тоест за лабораторни диагностики - скенери, рентгени, ядрено-магнитни резонанси и т.н., са прехвърлени към болниците", възмути се д-р Грозев.


Представителите на Световната банка обърнаха внимание на факта, че близо една трета от дейността на болниците може да бъде изнесена в доболничната помощ, припомни и зам.-председателят на БЛС д-р Павлова. "Това е политика и на Министерството на здравеопазването и ние очакваме да бъде обърната пирамидата", подчерта тя. В момента се случва обратното - прехвърляне на 4,5 млн. лева от доболничнита към болничната помощ, тоест лишава се пациентът от възможността да диагностицира заболяването още в извън болничната помощ, обясни д-р Павлова.


"От вчера сме в ситуация на огромен проблем, който ще възникне по плащанията по банков път за болнична дейност и изобщо за дейността в здравеопазването чрез НЗОК и чрез системата за електронно банково разплащане СЕБРА", подчерта председателят на БЛС. На базата на приетия бюджет на НЗОК за 2015 година плащанията трябва да вървят в рамките на 267,7 млн. лева, но с писмо на министъра на финансите се изказват изключително сериозни притеснения от негова страна, че Касата ще е в състояние да разплаща дейност за останалите 6 месеца от 2015 година в рамките 249,9 млн. лева, което с около 22,8 млн. лева на месец по-малко до края на годината, посочи още той.


Становището на БЛС е, че това ще доведе до неразплащане през декември на отчетената в рамките на лимита дейност. "Ние говорим за невъзможността за плащане от страна на НЗОК на лимитна дейност, сиреч говорим за лечебните заведения, които и в момента работят в дисциплиниран порядък", обясни той. Тези болници няма да могат да получат отчетената лимитна дейност. "В момента неразплатената отчетена дейност за периода март - май 2015 е в рамките на около 30 млн. лева. Очакваните надвишения на определената месечна стойност за периода май - ноември ще бъде средномесечно с около 10-12 млн. лева, което общо за 2015 ще доведе до недостиг от порядъка на 90 до 100 млн. лева. Прибавяйки онези 110 - 115 милиона от СЕБРА дефицита на касата се очаква да бъде около 200 - 220 млн. лева", изчисли той.


Д-р Венцислав Грозев посочи, че всички рестриктивни мерки се отразяват не просто на лекарите, но най-вече на пациентите. "Обръщаме се към цялото общество - тази рестриктивна политика, този начин на незаплащане на извършена лимитна дейност, ще доведе до влошаване на качеството на медицинската услуга. На риск са подложени пациентите - това е истината и това трябва да се каже на висок и ясен глас", коментира председателят на БЛС.


"При условие, че на някои от управителите на лечебни заведения се наложи да назначат допълнителна бройка лекари, НЗОК третира този факт като увеличаване на дейността или въвеждането на нова такава и на тези лечебни заведения не се признават клинични пътеки, сключени по законов път, но и не се допуска отчитането на тази дейност и тя не се заплаща", обясни още д-р Грозев и нарече това "абсолютен законов нонсенс".


През май по предложение на НЗОК се взе едно решение относно заплащане на дейност в болниците при форсмажорни обстоятелства, припомни той. Това са били четири групи заболявания, довеждащи до тежка патология. Тогава БЛС е приел това поведение на НЗОК като глътка въздух и е дал предложения за още три подобни заболявания, които не са били приети.

"До настоящия момент, от месец май досега, няма признат и отчетен нито един такъв тежък реанимационен случай, който да бъде заплатен", коментира той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване