08/18/15 15:50
(http://pik.bg)

ПИК TV: Петкова поздрави миньорите с нова стратегия за развитие на отрасъла

ПИК TV: Петкова поздрави миньорите с нова стратегия за развитие на отрасъла

Стратегията за развитие на минерално-суровинния отрасъл е актуализирана и утре ще се разгледа от Министерски съвет. Нейната цел е икономическа, социална и екологична устойчивост и създаване на подходяща инвестиционна среда за български и чуждестранни фирми.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред гостите на Тържественото събрание за деня на миньора. Петкова благодари за възможността да отбележи празника заедно с хората, без които българската енергетика и българският енергиен сектор са немислими. "Българските миньори са тези, които стоят в основата на българската енергетика", каза тя. Денят на миньора се чества традиционно на 18 август.

Минерално-суровинният отрасъл е този, който дава икономическата стабилност и гарантира енергийната независимост, той формира 5% от БВП и в него са заети над 24 000 работни места, посочи тя. Само за миналата година този отрасъл е внесъл в бюджета малко над 70 млн. лева само от концесионни такси, а за първото полугодие на тази приходите са 66 млн. лева, като се очаква до края на годината сумата да достигне 80 млн. лева.

Стратегията за развитие на отрасъла утре ще се разгледа от Министерски съвет и се надявам да бъде приета, обяви Петкова, което бе посрещнато с аплодисменти от гостите на събитието. Двете големи цели на стратегията са устойчивост и създаването на подходяща инвестиционна среда, посочи министърът. Устойчивостта ще се гради върху три основни стълба - икономически, социален и екологичен, посочи Петкова.

"С приемането на стратегията и с отличното сътрудничество между държавата и сектора, ще постигнем така желаната цел за още по-добро развитие на отрасъла, така че след време България да стане регионален лидер", пожела си Теменужка Петкова.

Преди нея председателят на Българската минно-геоложка камара проф. Лъчезар Цоцорков изнесе доклад за състоянието на сектора у нас през 2014 година. Броят на установените находища у нас е 595, като 206 от тях са на метални полезни изкопаеми, 115 на неметални, 3 на нефт и природен газ, 51 на скално-облицовъчни материали, 151 на строителни материали и 69 на твърди горива. Спрямо 2013 година общият добив на полезни изкопаеми се е повишил с 9,94 млн. тона или това означава повишение от около 10%. На глава от населението се падат по 14 тона на човек, сочат данните.

България е на трето място по добив на злато и мед в Европа, което определя нашето водещо място в европейския рудодобив, посочи Цоцорков. Броят на заетите в добивната промишленост през 2014 година е 23 563 души, което е с 1072 по-малко от 2013 година. През 2014 година общата стойност на произведената продукция на промишлените предприятия от отрасъла възлиза на 2,37 млрд. лева, което е с 8,1% по-малко в сравнение с предходната година. Средната годишна заплата на заетите в отрасъла през 2014 година е 15 233 лева, като за периода от 2000 година насам средната заплата се е увеличила с 366%, сочат данните.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване