08/18/15 11:25
(http://pik.bg)

Строги мерки срещу бруцелозата взимат в Бургас

Строги мерки срещу бруцелозата взимат в Бургас

Превантивни мерки срещу разпространението на заболяването бруцелоза обсъдиха отговорните институции. Това съобщиха от Областна администрация-Бургас. Срещата проведена под ръководството на областния управител на област Бургас събра представители на Агенцията по храните, МВР, Гранична полиция и Автомобилна администрация. Съвместните действия имат за цел да минимизират риска от настъпване на заболяването в региона и последствията от него. По мнение на експертите основна причина за появата и разпространението на болестта е нерегламентираното транспортиране на животни.

Огнища бруцелоза са регистрирани в областите Кюстендил и Плевен. Към момента в Бургаска област няма констатирани случаи на болестта. Според въведените мерки по време на срещата днес, животните от региона трябва да се придвижват от една община в друга след извършен преглед от ветеринарен лекар и наличие на необходимите сертификати, пътни листи, паспорт при едрите преживни животни. Институциите започват и съвместни проверки, като освен за всички изискуеми документи ще се следи и за задължителната ушна маркировка по добитъка. При установяване на нарушения ще се налагат административни санкции. Заболяването може да бъде пренесено на човек при контакт с болни животни или консумация на необработени продукти от тях, най-често заразени или замърсени месо и мляко. При добра термична обработка обаче и при спазване на лична хигиена няма опасност за човешкото здраве.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване