08/18/15 16:00
(http://pik.bg)

Фандъкова: Най-важната ми задача е почистването на въздуха в столицата

Фандъкова: Най-важната ми задача е почистването на въздуха в столицата

Столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектира ремонта на Руски паметник и заяви, че една от най-важните цели и задачи, които си е поставила, е подобряване чистотата на въздуха в града, предаде БГНЕС.

”Два са основните фактора на замърсяване – единият е трафикът и транспортът, другият фактор е отоплението с неикономични горива, особено в крайните райони на града”каза Фандъкова.

Тя обясни, че по първия фактор работят много усилено по отношение на градския транспорт – това са строителството на метрото, новите тролеи, трамваи, автобуси. „По по втория фактор трябва да включим разбира се и гражданите”, добави Фандъкова.

Кметът подчерта, че Столичната община иска да даде пример с използването на ВЕИ при отоплението на общински сгради, най-вече училища, детски градини. „В София вече има 6 зелени детски градини. Едната сграда всъщност е новото училище, което ще отворим тази есен. То се отоплява с термопомпи, в детските градини имаме слънчеви панели.

Подготвихме два големи проекта, по които днес подписахме договор с Министерството на енергетиката и очакваме да започнем реализацията.

Единият от тях включва 9 общински сгради – училища и детски градини, там ще се подменят котлите с котли с дървени пелети. Тези пелети ще се произвеждат в новата инсталация в Хан Богров за преработка на зелени отпадъци.

Можем вече да кажем, че София е в крак със зелените политики на Европа и в света и от отпадъците, които събираме от градините и парковете, вече произвеждаме електроенергия и компост, но ще можем вече и да отопляваме и сгради”, заяви столичният кмет.

Тя отбеляза, че вторият проект предполага подмяната на топлинната инсталация в 5 общински сгради – училища и детски градини, които пък се отопляват с централно отопление за намаляване на разходите за отопление. „Работим едновременно за всички територии на общината”, допълни още Фандъкова.

За гонките по пътищата на столицата, градоначалникът каза, че Столична община и районните кметове са сезирали нееднократно полицията.

„В последните месеци те обръщат внимание на конкретни места, където се знае, че има такива гонки.

След намесата на полицията, след поставянето на видеонаблюдение, намаляват тези порочни, опасни практики, за съжаление, обаче, се преместват на други места. Ето защо тези усилия трябва да са постоянни на цялото общество.

Това е нарушаване на правилата за движение по пътищата. И аз се опасявам, че когато правим хубавите булеварди, новите булеварди, веднага на някой от тях се появява подобна практика”, добави още Фандъкова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване