08/18/15 07:33
(http://pik.bg)

Цветан Василев, Костов и ко се наредиха на опашка за пари от КТБ

Цветан Василев, Костов и ко се наредиха на опашка за пари от КТБ

Забегналият в чужбина банкер Цветан Василев и ортакът му Иван Костов доказаха, че наглостта няма граници. Мажоритарният собственик на КТБ се е вписал като кредитор на източената от самия него банка заедно с абсолютно цялата си фамилия и част от свързаните с него фирми. Подобно е положението и с Командира, близки до когото фирми също са в списъка. А също и лице на име Елена Григорова Костова. Именно така се казва и половинката на бившия премиер.Това става ясно от списъка на приетите от синдиците на КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев вземания, който вчера бете депозиран в Агенцията по вписванията и публикуван в Търговския регистър. В листата на чакащите пари от фалирания трезор са общо 8000 фирми и вложители в банката. Това са физическите и юридическите лица, които са държали на депозит суми над гарантираните по закон 196 000 лева или такива, чиито влогове не са били изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете, тъй като са били с преференциални лихвия, пише "Монитор".

Немалка част от списъка е заета от дружества, свързани с Цветан Василев, които са теглили огромни кредити от КТБ почти без обезпечения, а сега си търсят депозирани от тях средства. Най-внушителна е сумата, търсена от „Бромак” - дружеството, еднолична собственост на забегналия в чужбина банкер, чрез което той държи мажоритарния дял в трезора. Фирмата се е наредила на опашката с иск за над 11 млн. лева.

Също толкова нелепо е и искането на „Партнер лизинг” - лизинговата компания, чрез която Василев е въртял основна част от схемите си за източване на КТБ. Дружеството фигурира в списъка с вземане на стойност 88 158 лева. Остава загадка дали това е над гарантирания по закон минимум, но пък за сметка на това се знае, че фирмата е теглила кредити за около 190 млн. лева от фалираната банка. Върхът на наглостта обаче е фактът, че на опашката е самият Цветан Василев заедно с още три лица, чиито имена съвпадат напълно с тези на
майка му Тота, съпругата му Антоанета и дъщеря му Радосвета. Василев търси от източения от него трезор над 189 000 лева, Тота се е записала с 21 000 лева, Антоанета с 251 394 лева, а Радосвета търси 295 905 лева. Общата сума, която семейството иска от КТБ, възлиза на над 756 000 лева.

Преди няколко месеца стана ясно, че след поставянето на КТБ под спецнадзор ортакът на Цветан Василев – екслидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов, е трансформирал от преференциален депозита си в банката на нормален. Така, макар законът да не го позволява, е успял да вземе от Фонда за гарантиране на влоговете сумата от депозита си. Заради това не е изненада, че самият Костов не фигурира в списъка. За сметка на това в него е лице на име Елена Григорова Костова, която търси от КТБ „впечатляващата” сума от 8053 лева. Едно от логичните обяснения за ниското ниво на сумата е, че Костова вече е успяла да си прибере гарантираните по закон 196 000 лева. На опашката на чакащите са и семейните приятели на фамилия Костови – собствениците на „Хрисома” Георги и Мая Кирчеви, като техните щения са също толкова ниски, но пък нахални като тези на приятелите им. „Хрисома” търси от КТБ 53,95 лева, а семейството съответно 41,83 лева и 249,99 лева. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване