08/18/15 20:34
(http://www.dnevnik.bg/)

Юли постави рекорд с над 100 хил. имигранти, влезли нелегално в Евросъюза


Броят на нелегалните имигранти, влезли в Европейския съюз през юли, е достигнал нов рекорд. За месеца по границите на ЕС са засечени 107 500 мигранти, съобщи БТА като се позова на данни на Европейската агенция за управление на външните граници (Фронтекс).

Това прави месеца третият поред, в който се отбелязва пореден рекорд на тревожната статистика, като за първи път се отчитат над 100 хиляди души, проникнали през границатъа на Евросъюза.

По-голямата част от новопристигналите са сирийци и афганистанци, преминали в Гърция от Турция, отбелязва агенция "Асошиейтед прес".

"В Европа е налице критична ситуация, която изисква всички страни членки на ЕС да се намесят", подчерта днес директорът на Фронтекс Фабрис Леджери. Той призова останалите 26 държави в общността да окажат по-голяма помощ на Гърция и Унгария.

Близо 340 хиляди мигранти са били преброени по границите на ЕС от началото на годината до юли. За сравнение за цялата минала година броят им е бил 280 хиляди души.

От началото на 2015 г. при опит да достигнат Европа през Средиземно море са загинали близо 2350 мигранти, показват данните на Международната организация по миграция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване