08/19/15 17:45
(http://pik.bg)

Експерт: Русия постепенно започва да приема правилата на третия енергиен пакет на ЕС

Експерт: Русия постепенно започва да приема правилата на третия енергиен пакет на ЕС

Посланието на Путин към България е ясно и категорично, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка с казаното преди дни от руския президент Владимир Путин, че членството на България в НАТО не означава, че Русия няма да развива отношения с тази страна.

Той отбеляза за БНР, че членството на България в НАТО е свършен факт, но не трябва да се казва, че това притеснява Москва.

"Не знам дали самата България се радва (на членството – бел.ред.). Решението обаче е взето, това е суверенен избор на българския народ, ние се отнасяме към него с уважение и ще работим с България, независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на каквито и да е проекти, в това число в областта на енергетиката, като например "Южен поток", казва още руският президент."

"Всяко нещо, което казва Путин, е знаково, както и момента, в който го казва", смята проф. Тасев:

"Отношенията България-Русия отдавна са поставени в контекста на тези динамични геополитически промени, които се извършват в момента и които заставиха Путин да промени своето първоначално виждане за това какво ще се случва с "Южен поток", с големите енергийни проекти и въобще какви ще бъдат неговите отношения с Европа."

Казаното от Путин беше предшествано от друга информации, допълни проф. Тасев – това, че от септември "Гапром Експорт" започва да обявява търгове за доставка на руски природен газ на широка основа, т.е. всеки може да отиде да си купи.

"Търгува се част от капацитета на "Опал" – сухопътната част на "Южен поток", което означава, че Русия постепенно започва да приема правилата на третия енергиен пакет на Европейския съюз", коментира енергийният експерт.

По думите му геополитическите реалности също не са в полза на Путин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване