08/19/15 20:01
(http://www.dnevnik.bg/)

Нов началник и пълна проверка на пловдивската полиция, след съмненията за прикриване на шофьор-убиец


Директорът на полицията в Пловдив Пламен Узунов е подал оставка, а на неговото място е назначен старши комисар Христо Разсолков, който досега оглавяваше дирекцията в Благоевград, съобщиха от МВР. Това е резултатът от скандала за сериозни нарушения при разследване на пътен инцидент със загинал, при който се появиха съмнения за полицейски чадър над извършителя.

За случая министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова беше сезирана от главния прокурор Сотир Цацаров. Заради станалото е образувано е дисциплинарно производство срещу разследващ полицай от дирекцията в Пловдив, който има отношение по случая.

В хода на направената днес проверка от дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР, по случая са били разпитани общо 43-ма души. Министър Бъчварова е разпоредила и цялостна проверка на работата на ОДМВР - Пловдив. Като директор на ОДМВР - Благоевград ще бъде назначен Росен Танушев, настоящият заместник-директор на областната дирекция.

Инцидентът, който предизвика събитията от днес е от 12 август. Тогава на пешеходна пътека в града 24-годишен шофьор блъсна на пешеходна пътека мъж, който е починал.

В последствие се оказва, че за случая не е било съобщено нито на дежурния прокурор, нито на ръководителя на окръжната прокуратура. Шофьорът не е арестуван за 24-часа, въпреки че самоличността му е била установена. Направена му проба с дрегер, която е била отрицателна, но не е назначена кръвна проба за алкохол и наркотици. Не е назначена и автотехническа експертиза.

На следващия ден водачът е бил призован от разследващ полицай като свидетел, въпреки че указанията на наблюдаващия прокурор са били различни. При проверка на шофьорското досие на мъжа се установява, че той е санкциониран общо 8 пъти по Закона за движение по пътищата и има 5 влезли в сила наказателни постановления и 3 наложени глоби с фиш. Глобите по тях не са платени, като на водача не са отнети контролни точки и талона за управление на МПС.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване