08/20/15 07:25
(http://pik.bg)

Мълнията се цели в телефона ни

Мълнията се цели в телефона ни

Три жертви за 3 дни взеха гръмотевичните бури и раниха още двама. Двама мъже бяха поразени на място от мълния в Априлци в събота срещу неделя. Гръм уби 11-годишно дете в нива в сунгурларското село Славянци, а друг рани двама авиотехници на летището в Бургас при разразила се буря в понеделник. И през следващите дни се очакват опасни гръмотевични бури. Днес такива ще има в следобедните часове на отделни места в планините, утре най-рисковият район ще бъде централната част на Северна България, а в петък - североизточните и планинските райони.

Не говорете по джиесема, докато падат мълнии, съветват експерти. "Около всеки кабел, по който тече ток, възниква електрично поле. Същото се отнася за джиесемите, особено когато работят, ако има гръмотевична буря. Мобилните апарати не бива да се използват при разходка в планината, ако има купесто-дъждовни облаци", каза пред "Стандарт" Анастасия Стойчева, синоптик от НИМХ на БАН.

Още по-опасно е, ако говорите по телефон с жица или ако сте близки до метални предмети или жица. Те не привличат електричество, но са добър проводник. Ако падне мълния, от тях може да потече силен ток, предупреждава доц. Цветан Велинов, зам.-декан на Физическия факултет към Софийския университет.

Мълнията може да е с различни линейни размери - от метри до около 40 км. Светкавица може да се усети с уреди до 20 км от мястото, където е паднала, твърди Стойчева. Статистиката показва, че всеки ден падат около 8 млн. мълнии по света. България е сред балканските страни, над които най-често има силни гръмотевични бури. Всяка година пострадалите от мълнии са между 10 и 15 души, а някои от случаите са с фатален край. За щастие, 90% от ударените оцеляват.
Опасното природно явление се оказва пренос на електричен заряд между два облака или между облака и земята, казва доц. Велинов.

"В природата зарядите се създават чрез триене между два неметала и чрез пулверизация", поясни доц. Велинов. Когато човек се окаже навън по време на гръмотевична буря, трябва да преброи секундите от мълнията до гръмотевицата, след което полученият резултат да раздели на 3, за да разбере на колко километра е мълнията от него, обясняват физици. Време под 30 секунди се счита за опасно. В полето самото движение на човека може да се окаже мишена за мълнията.

Не трябва да се тича или пък да се застава под единични дървета, съветват специалистите. Ако мълнията ви завари навън в природата, клекнете със събрани крака и стиснати ръце за да няма отворена верига, през която да премине електрическият ток, призовават експерти. Оставете на 5-10 м от себе си всички мокри и метални предмети, съветват специалисти. Добрите планинари знаят и затова дори се хранят с дървени лъжици, обясниха експертите.

Ако човек е във вода, трябва незабавно да излезе и да потърси подслон. Най-безопасното място е в кола или сграда с гръмоотвод. "Ако колата е без антена, тя представлява Фарадеев кафез", обясняват физиците. Фарадеевият ковчег е физическо понятие, което обуславя пространство, което е защитено - затворена заземена метална клетка, която блокира външни статични и нестатични електрически полета. Около антената се натрупват заряди, които могат да ударят хората вътре. Да изключим антената от телевизора, да изключим телевизора от контакта и да не стоим близо до балкони и прозорци съветват експерти по противопожарна безопасност.

Сградата без гръмоотвод също е опасна. В нея не трябва да се пипат металните предмети и да се говори по телефона. Всяка сграда трябва да има изправна инсталация срещу гръмотевици, иначе рискът от пожар е огромен, напомнят от "Противопожарна безопасност". Задължението за поддържането на противомълниевите инсталации е на самите собственици. Според специалисти могат да се монтират специални протектори в електрическото табло, за да бъдат предпазени уредите от поразяване. Сред модерните средства за мълниезащита са активните мълниеприемници, които бранят по-големи площи - сградата и паркинга пред нея. В чужбина са популярни електронни устройства, които следят движението на гръмотевичния облак и със светлинен сигнал съобщават за предстояща гръмотевична буря. Все още обаче у нас подобни няма.

Слушайте и четете прогнозата

за времето. Тя не е само страничка във вестника или се излъчва по телевизиите, за да увеличава тяхната гледаемост. Прогнозата спасява човешки живот. Когато съдържа момент с гръмотевична буря, хубаво е хората да се съобразяват и да не излизат в планината, поне в следобедните часове. Метеорологичните служби на България са с 24 часа режим и дежурният синоптик винаги може да ви консултира", съветва Анастасия Стойчева.

Ще учат за бури още от забавачката

Децата ще учат какво представляват природните бедствия и как да се пазим от тях още от детската градина. Това е записано в специална инструкция на МОН, като в обучението ще могат да се включват и представители на МВР, пожарната и БЧК. Още във втора група хлапетата ще усвояват първите представи за буря, дъжд, наводнение и пожар. На шест години ще трябва вече да знаят кога се звъни на спешния телефон 112. В първи клас вече ще се усвояват основни правила как да се предпазим при природни бедствия, а в трети е отделено специално внимание на това какво поведение да имаме при гръмотевична буря и мълнии. В четвърти вече се учи и за наранявания и видове рани, а в седми клас децата трябва да са в състояние да правят план за защита при бедствия.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване