08/20/15 08:18
(http://www.dnevnik.bg/)

Промени в Конституцията и още нещо, или какво ново през новия "сезон" за съдебната система


След страстните седмици в края на юли, (темата) съдебна реформа и система излезе във ваканция. Това обаче е за кратко, защото в началото на септември новият сезон ще започне. Повечето героите в него са известни, голямата изненада отново се очаква да дойде от политиците.

Ситуацията ще е малко по-различна, от една страна защото за съдебна реформа ще се говори на базата на постигнатия "исторически компромис", от друга - заради предстоящите местни избори. Какво остава да видите до края на годината?

Промените в Конституцията и стъпките след това
Проектът за промени в основния закон, внесен в последните седмици на юли и подкрепен от 180 депутати, ще трябва да бъде обсъден и гласуван първо във временната парламентарна комисия, а след това и в пленарната зала. Ако подкрепата от 180 гласа се запази и до първото гласуване това ще гарантира по-голяма свобода и по-бързо придвижване на промените между четенията, които са три.

Предложенията около които се обединиха ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ, ДПС и няколко депутата от АБВ включват  трите точки на съгласие между партиите - разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

Очаква се парламентарната комисия за промени в основния закон да заседава в седмицата след 24 август, за да може още в първата работна седмица на депутатите в новия сезон в началото на септември поправките да влязат в на първо четене в пленарната зала.  Между първо и второ четене в обсъждането ще се включи и решението (ако питането бъде допуснато) на Конституционния съд по искането за тълкувателно решение за промените. Това беше също една от точките, по които партиите постигнаха съгласие. Докладчик по делото е съдия Румен Ненков, като той все още не се е произнесъл дали искането е допустимо. По информация на "Дневник" в близките дни той ще внесе становището си в Конституционния съд, което ще трябва да бъде гласувано и от останалите членове.

Преди време сайтът "Съдебни репортажи" писа, позовавайки се на конституционалисти, че питането е недопустимо, тъй като не се изисква тълкуване на основния закон, а на предложения, които не са гласувани от Народното събрание. Освен това произнасянето на Конституционния съд  по същество на практика би заместило основната функция – законодателната, на парламента.

Дори и Конституционният съд да обяви, че разделянето на ВСС ще е промяна на формата на държавно управление и обикновен парламент не може да приеме реформата, Народното събрание все пак може да не се съобрази с това тълкуване. Законът не задължава самият КС да се съобразява със собствените си тълкувания и при следващо подобно питане би могъл да даде друг отговор.

Освен това в началото на септември се очаква и становището на Венецианската комисмия - (Европейска комисия за демокрация чрез право при Съвета на Европа) до която парламентът изпрати искане за становище.

Не е известно какво точно ще запишат депутатите за това откога и дали промените ще влязат в сила и за настоящия състав на съвета. Той беше избран през 2012 година, а в последната година беше разтърсван от скандали и остро критикуван и от Европейската комисия. 



Ако промените бъдат окончателно приети и никой не ги оспори пред Конституционния съд, вероятно ще се пристъпи към внасяне на закона за съдебната власт - устройствения закон на системата, който беше представен малко след внасянето на първите промени в основния закон в края на май.

"Когато оценяваме конституционните промени, винаги трябва да гледаме на тях само като на "блата на тортата" или основата на къщата, но така или иначе те са само част от конструкцията, която трябва да изградим, за да постигнем препоръката на ЕК за реорганизация на ВСС така, че следващият да заслужава доверие", заяви преди време правосъдният министър Христо Иванов

Търсят се четирима ....
До 10 октомври трябва да се случи и ротацията в Конституционен съд и в него да влязат нови четирима души -  двама представители от президентската квота, един от Народното събрание (НС) и един от съдебната власт.  Близо два месеца и половина преди тази дата сигурност кои ще бъдат новите конституционни съдии няма, а залаганията са отворени.



На 10 октомври 2015 г. постовете си трябва да напуснат председателят на КС Димитър Токушев и Пламен Киров, назначени от президента Георги Първанов през 2006 г., Благовест Пунев, избран от върховните съдии, и Красен Стойчев от квотата на парламента. Съдиите в Конституционния съд се сменят на три години, когато изтича деветгодишният мандат на четирима от 12-те членове на институцията. Тази ротация е важна за управляващите, защото ако бъдат вкарани "подходящи хора" необходимото мнозинство от седем души ще се постигне по-лесно.

Сред спряганите имена са това на бившия премиер и посланик - Филип Димитров (от президентството), Екатерина Михайлова (парламента), Константин Пенчев (парламент или президенство) и други.

Ехото от скандала в Софийски градски съд



Бившият председател на най-големия окръжен съд - Софийския градски съд - Владимира Янева ще влезе в съдебната зала като подсъдима заедно с бивш шеф в ДАНС във връзка с извършено от нея престъпление по служба по разработката "Червеи".  Заради този случай главният прокурор Сотир Цацаров поиска временното й отстраняване, а малко след това тя подаде оставка. Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г. като съдия и председател на СГС два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на Закона за СРС.  Разрешенията са дадени "по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без същата да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления."

Янева, която подаде оставка само като председател, но не и като съдия, е заплашена и от дисциплинарна проверка от Висшия съдебен съвет. Кадровият орган два пъти отказа да разследва дисциплинарно Янева за работата й по "Червеи" по предложения на министъра на правосъдието Христо Иванов. Мотивът  че разрешенията на бившата председателка на СГС са секретни и членове на съвета нямат достъп до тях. Иванов обжалва пред Върховния административен съд отказа и наскоро тричленен състав обяви решението на съвета за незаконосъобразно. Решението на тричленния състав най-вероятно ще бъде обжалвано от ВСС пред последната инстанция - Петчленен състав на ВАС. А именно за петчленните състави ВСС последователно и неотстъпно отказваше досега да разпореди  проверка въпреки наличието на сигнали за нарушения при формирането им.

През новия сезон ще се очакват и решенията по дисциплинарните производства срещу бившия заместник- председател на СГС - Богдана Желявска и Петя Крънчева, както и развой около многото дисциплинарни дела на съдия Румяна Ченалова. Срещу нея тече и досъдебно производство, което обаче е в застой. По него тя дори беше задържана за кратко.

Избор на нови съдебни инспектори


В края на годината парламентът трябва да избере и нови девет членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Наскоро депутатите най- накра избраха ръководител на институцията - съдия Теодора Точкова, след близо две години неуспешни опити за провеждане на процедура. Инспекторите се избират за четири годишен период и имат право на два мандата, но не и последователни. Промените в Конституцията предвиждат промени и за този орган - той ще трябва да отговаря и за проверката за почтеност на магистратите. От консенсусния вариатн отпадна идеята институцията да бъде разделена на съдии и прокурори, за да се гарантира независимостта на гилдията. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване