08/20/15 12:31
(http://www.dnevnik.bg/)

Роми от варненското гето "Максуда" хвърлят камъни срещу жандармерията (видео)


Малко след 9 часа днес в циганското гето "Максуда" във Варна започна поредната акция по събаряне на незаконни постройки.

По информация на районното кметство "Младост", на чиято територия се намира гетото, издадените заповеди за премахване на незаконни строежи са 58, като подлежащите на събаряне къщи са на улиците "Георги Пеячевич" и "Д-р Иван Селимински".

Около час след началото на акцията група роми започнаха да хвърлят камъни срещу жандармеристите, които охраняват екипите, ангажирани със събарянето. Ново напрежение предизвика опита на полицията да изведе принудително от дома му припаднало дете. Веднага след група роми запалиха огън на покрива на къщата си и отново замеряха жандармерията с камъни. От Областната дирекция на полицията във Варна засега не дават информация за пострадали.

"Всички заинтересовани лица са получили предупреждения, като нито едно от тях не е обжалвало в законоустановения срок и заповедите за събаряне са влезли в сила", информира рано сутринта в мейл до медите кметът на района Христо Христов.

За принудителното събаряне са били изготвени писма "до законните представители на малолетните и непълнолетните регистрирани по настоящ и постоянен адрес на горепосочените адреси", информираха от пресцентъра на районното кметство.

Пак според информация на район "Младост" на определените за разрушаване адреси "по настоящ адрес живеят общо 520 души, а по постоянен - 490 души". От така предоставената справка обаче не става ясно колко точно са хората, които предстои да останат на улицата след събарянето на незаконните им жилища.

Според официалната информация, разпространена днес сутринта, преди началото на събарянето "представители на малолетните и непълнолетните, живеещи на адресите", където и в момента продължава събарянето, са били уведомени, че има възможност за тяхното настаняване в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица към Социален учебно-професионален център "Анастасия д-р Железкова" във Варна,  Дом "Гаврош" и звеното "Майка и бебе" в в градския квартал "Аспарухово". До момента обаче желание за настаняване не било заявено.

Според част от ромите, чиито къщи предстои да бъдат разрушени днес, обаче картината на подготовката за акцията по разчистването на незаконните имоти изглежда различно.

"Казаха ни: "Ще ви събаряме, ще ви махаме, намерете си място, каза Стефка Костова, една от потърпевшите от днешната акция. Като имаш пет-шест деца, кой ще ти даде квартира? За нея искат по 200 лв. Токът – отделно, водата – отделно. Аз, ако ги имам тези пари накуп, ще ги събера да си купя някъде някоя къщичка. Няма да живея тук, ако имам къде да отида."

Друг от обитателите на незаконно жилище в района - Георги Еленков, казва, че семейството му е живяло в импровизирания си дом в продължение на 20 години, а преди 13 са били регистриране на адреса, на който се е намирал той. "Имахме ток, вода и канализация, плащали сме всичко, твърди той. Преди година, когато връчиха заповедите за събаряне на къщата, спряха тока, но вода има и в този момент", обясни той.

Еленков обясни, че получава 250 лв. пенсия, с която ще търси квартира за семейството си. "Ако не намеря, ще построим нещо до езерото (Варненското езеро - бел. ред.)", каза той.

Повече за това, което казаха ромите, чиито къщи ще бъдат съборени днес, вижте във видеото.



Според кмета на район "Младост" във Варна Христо Христов по-ясна картина на резултатите от днешната акция ще има около 16 ч.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване