08/20/15 12:46
(http://www.dnevnik.bg/)

"Трансперънси": България не прилага Конвенцията за борба с корупцията в чужбина


България е сред 20-те държави, където има малко или никакво прилагане на Конвенцията за борба с подкупването на чуждестранни длъжностни лица в международните търговски сделки. Това сочи доклад на "Трансперънси Интернешънъл" (Transparency International) за 2015 г.

Докладът представлява независима оценка на прилагането на Конвенцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тя е ключов инструмент за намаляване на световната корупция, тъй като всички 41 държави, които са я подписали, генериран около две трети от световния износ и близо 90% от общите директни чуждестранни инвестиции. Това е 11-ият поред доклад.

В 20 държави, сред които и България, има малко или никакво прилагане на конвенцията, която предвижда активно преследване на компании и фирми, подкупващи чуждестранни длъжностни лица, за да спечелят или завишат стойността на договори или за да

получат лицензи и концесии. "Бездействието на тези държави е нарушение на задълженията им по силата на Конвенцията", пише в текста.

Докладът на "Трансперънси" подчертава, че трансграничната корупция има огромни негативни последици за населението в засегнатите държави, като основен приоритет трябва да бъде борбата с корупцията по високите етажи на политиката.



В групата на България с малко или никакво прилагане на конвенцията влизат още Япония, Русия, Испания, Белгия, Мексико, Бразилия, Ирландия, Полша, Турция, Дания, Чехия, Люксембург, Аржентина, Чили, Израел, Словакия, Колумбия, Словения и Естония. Тези 20 държави генерират 20.5% от световния износ.

Същевременно четири са държавите, които активно прилагат Антикорупционната конвенция на ОИСР. Това САЩ, Германия, Великобритания и Швейцария, като те генерират 22.8% от световния износ.

Средно ниво на прилагане има в Италия, Канада, Австралия, Австрия, Норвегия и Финландия (8.9% от глобалния износ), а ограничено прилагане – във Франция, Холандия, Южна Корея, Швеция, Унгария, Южна Африка, Португалия, Гърция и Нова Зеландия (12.6% от световния износ).

Конкретните препоръки към България включват подсилване на капацитета на институциите в съдебната система и подобряване на сътрудничеството между различните агенции. "Трансперънси" очаква приемане и прилагане на законите, свързани с подкупване на чуждестранни длъжностни лица, които все още чакат одобрение от парламента. Докладът препоръчва още осигуряване на адекватни ресурси за подсилване на новите конструктивни отношения между Министерството на вътрешните работи и Прокуратурата в разследването на престъпления, свързани с корупция.

Освен това според "Трансперънси" България трябва да направи система от санкции за компаниите, чиито дъщерни или смесени дружества с централи извън страната, подкупват чуждестранни длъжностни лица. Организацията препоръчва и регулации, които да защитават лицата, изобличаващи случаи на корупция.

Експертите отбелязват, че в българския Наказателен кодекс няма дефиниция за чуждестранен подкуп, но пък "чуждестранно длъсностно лице" е добре описано понятие. "Страната се проваля в това да държи компаниите отговорни за управлението на техните дъщерни или смесени дружества. Наказателният кодекс не предвижда наказания срещу компании за подкупи, извършени от техните дъщерни или смесени дружества извън България. "Трансперънси" определя тази ситуация като "неадекватност в правната рамка".

Що се отнася до системата за прилагане на законите, там също има "неадекватни аспекти" и един от тях е защитата на лица, изобличаващи деликатни случаи. Според "Трансперънси" прокуратурата трябва да продължи да работи по висящи дела, отнесени до нея от ДАНС, въпреки че ГДБОП беше върнато обратно в Министерството на вънтрешните работи. Трябва да се подобри и обучението на разследващите и прокурорите в сферата на трансграничната корупция.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване