08/20/15 15:17
(http://www.dnevnik.bg/)

ЦИК решава следващата седмица за избягването на феномена "15/15"


Централната избирателна комисия ще обсъди до два-три дни предложението на СДС за номерация на партиите и кандидатите в интегралната бюлетина за изборите за общински съветници, така че да не се повтори феноменът "15/15". Това обяви на пресконференция днес говорителят на комисията Цветозар Томов.

По-рано днес зам.-председателят на СДС Любен Петров и членът на Националния изпълнителен съвет на СДС Юлиан Леков внесоха в Централната избирателна комисия предложението си номерацията на кандидатите за общински съветници да започне от номер 101 или партийните листи да започват от 101-виномер. И двете решения ще избегнат безумните феномени, които видяхме и на евроизборите,и на парламентарните избори, коментира Петров.

Той обясни още,че целта е да се избегне дублирането на номерата между партии и общински съветници, така че, който гласува преференциално да избере реалния кандидат, а не партията, която е предпочел.

 "Нито една партия досега не е възразила срещу нашето предложение. Смятам, че ЦИК като един обективен орган трябва да вземе едно нормално решение, което да бъде добро за всички българи", подчерта Петров.

От ЦИК потвърдиха, че са получили писмото на СДС, но тепърва комисията ще го обсъди и ще вземе решение дали да се съобрази с това предложение. То е по сериозен проблем и трябва внимателно да го разгледаме и да 2-3 дни ще се произнесем, обеща Цветозар Томов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване