08/21/15 17:25
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов ще полага усилия за явно гласуване във Висшия съдебен съвет


Премиерът Бойко Борисов отново повтори и се обяви за явно гласуване при вземането на решения във Висшия съдебен съвет. Сега това се случва с таен вот, а подобен текст имаше в първия проект за промени в Конституцията, но "историческият компромис" включваше отпадането на тази разпоредба.

"Аз съм за явно гласуване и то тепърва ще влиза, ще се говори по него. Ако този съдия го е страх да каже, че началникът му не става или счита, че друг е по-добър, ми той не става и утре да удари с чукчето и вкара този престъпник в затвора. Ще положа огромни усилия и партията, и парламентарната група, гласуването да е явно. Това е наше искане и ще работя за него", заяви Борисов пред Нова телевизия.

Премиерът отрече да има "исторически компромис" или че ДПС са двигател на реформата. По думите на Борисов в актуалния проект за промени на основния закон са влезли "на 90 и кусур процента" от първоначалните предложения.

"Аз не виждам исторически компромис. Това, което е в стратегията, ние го направихме в голямата му част. Революционната част – да се раздели ВСС, съдиите там да се избират от съдии, а прокурорите от прокурори, да се засили ролята на Инспектората на ВСС, да има отчетност на главния прокурор пред парламента (бел.ред. това отпадна). Това, което с министъра на правосъдието Христо Иванов говорим от месеци, че трябва да стане точно това стана", заяви премиерът.

"ДПС не е двигателят на съдебната реформа. Когато направят нещо – "Ефенди, мерси". При този насипен парламент с малки мнозинства се налага да се ползват другите партии. Аз благодаря на ДПС в лицето на Лютви Местан, че ДПС се присъедини към нашето искане за съдебната реформа. Казваме едно благодаря и спираме да правим кардинални изводи. Това са неща, които ме дразнят действително много. Единственият, който не е правил коалиция с ДПС съм аз", заяви още премиера.

Според Борисов главният прокурор Сотир Цацаров и правосъдният министър Христо Иванов не са се събрали, за да се обичат или харесват. "И аз не харесвам много хора, но съм принуден да работя с тях. Така са устроени нещата. Христо Иванов и главният прокурор може да не се харесват. На съвещанията и срещите, които сме правили за стратегията при мен, обаче винаги са стояли един до друг и абсолютно нормално са разговаряли. Имам свидетели", каза още премиерът.

Той защити и главният прокурор Сотир Цацаров, който не работил за себе си. "Когато браниш своята прокуратура или съдиите своята независимост това не означава, че се бориш са собствения си пост", заяви Борисов и уточни, че промените в основния закон ще бъдат направени така, че да важат и след края на мандата на Цацаров (през 2019 година). 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване