08/21/15 17:59
(http://pik.bg)

България в световните медии: високите температури предизвикват засушаване и гонят туристите

България в световните медии: високите температури предизвикват засушаване и гонят туристите

Южна Европа е предпочитана туристическа дестинация за британците, но заради глобалното затопляне това може да се промени, пише вестник Daily mail, пише "Фокус". С повишаващите се температури по Средиземноморието експертите очакват летуващите да се насочат на изток в опит да избягат от силните горещини. Изследване на ЕК за отражението от климатичните промени предвижда, че масовите пътувания на британците към Средиземно море ще бъдат заменени с почивните дестинации на Балканите. Експертите очакват още британските летовници, които избират Южна Европа, да направят пътуванията си по-къси и да ги планират извън летния сезон, за да избегнат високите температури. Според проучването Испания и България ще бъдат най-силно засегнати от последствията от климатичните промени. В същото време, за курортите в Естония, Латвия, Словения и Словакия ситуацията ще се промени в положителна посока.

Българските власти смятат да облекчат режима за издаване на туристически визи за руски граждани, предаде Газета.ru.

„Съвместно с МВнР ще облекчим визовия режим за руските туристи“, заяви българският министър на туризма Николина Ангелкова. По нейни думи, в момента визите в България се оформят „ритмично и без забавяне“. България е увеличила броя на сътрудниците в своите консулски служби в Русия и работи над разширяването на техния географски обхват. „Откриването на консулска служба в Екатеринбург е голям плюс за регионалния туристически пазар“, подчерта Ангелкова. 

Тази седмица бе издадена 200-хилядната туристическа виза за руски гражданин в България.
През юни и юли някои части от Европа преживяха най-сухия и горещ период от 2003 година насам, пише белгийският вестник Le SoirСпоред „Обсерваторията за засушаванията“ към европейския изследователски център през двата месеца части от Европа, сред които и Белгия, са били застигнати от „най-тежката суша от 2003 година“. Липсата на вода и жегите засегнаха особено силно Франция, Германия, страните от Бенелюкс, Унгария, Чехия, Северна Италия и Северна Испания. През юни температурите са били с 8-10 градуса по-високи от нормалното.

Рекордни температури са били измерени в испанската област Андалусия (46,5º), в южните части на България и Румъния (46,2º), в португалската провинция Алентехо (45,7º) и в Сицилия - 44,7º.

Що се отнася до дъждовете, те са били 50-60%, а на места и 80% по-слаби от средното за сезона. От юни сателитите са отчели отраженията от времето върху растителността и влажността на почвата. Според европейските експерти за да бъдат заличени последствията от сухия период, в следващите месеци Европа ще има нужда от дъждове.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване