08/21/15 17:53
(http://pik.bg)

Дом на приказката ще правят в Стражица

Дом на приказката ще правят в Стражица

Дом на приказката възнамеряват да правят в Стражица. Това информира за Радио ''Фокус'' – Велико Търново Евгения Станчев, експерт Отдел „Образование” в Община Стражица. Тя посочи, че Общината има разработен такъв проект. Идеята е да се обособи място, в което да се провеждат различни инициативи свързани с родения в Стражица писател Ангел Каралийчев. Да бъдат представени негови произведения и герои. Може да бъде отделена и специална зала за автора в Картинната галерия в града. Само преди няколко дни министърът на земеделието и храните Десислава Танева присъства на откриването на обновената художествена галерия в Стражица. Галерията е ремонтирана и оборудвана със средства по проект по ПРСР. Художествената галерия в Стражица пострада непоправимо по време на земетресението през 1986 г. Повече от четвърт век над 1000 произведения на изкуството се съхраняват в хранилища и съвсем малка част от тях са достъпни за посетителите.

Евгения Станчева посочи, че родната къща на автора не е запазена и няма как да бъде изградена къща-музей ''Ангел Каралийчев''. По голямата част от вещите на писателя се намират в София. Общинският детски комплекс в града поддържа добри взаимоотношения с уредника на музея в София и при евентуално обособяване на зала или на Дом на приказката, могат да бъдат предоставени част от тях.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване