08/21/15 17:13
(http://pik.bg)

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев: Позицията на Европа за "Южен поток" може да се коригира

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев: Позицията на Европа за "Южен поток" може да се коригира

Това, че Русия приема със своите действия третия енергиен пакет значи, че позицията на Европа за „Южен поток” може да се коригира, заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев, предаде "Фокус". „Оттук нататък трябва да следват много стъпки”, добави той и подчерта, че първата официална реакция от българска страна дойде от министър Теменужка Петкова, която каза, че ние реално сме готови. „И двете страни като че ли имат намерение, остава Брюксел да се произнесе. Може би ще бъдем свидетели и на благоприятни процеси при разрешаване на конфликта в Украйна”, посочи проф. Тасев. 

За изказването на руския президент Владимир Путин, че членството на България в НАТО не означава, че Русия няма да развива отношения с нея, проф. Тасев коментира, че проблемите около руския природен газ, газовите доставки, проектът „Белене”, отдавна са поставени на полето на геополитиката. „Изказването на такъв високопоставен политик е силно модулирано в семиотичния контекст, защото той чрез това изказване отправя определени послания и всичко това е знаково”, обясни енергийният експерт и допълни, че първото и ясно послание е, че очевидно процесите, които протичат между Русия и Украйна ще отидат към положително решение”.

„Второто е предшествано от събитие, което малко хора забелязаха. В руските медии излезе информация, че от 1 септември Русия започва търгове за определени количества газ за капацитета на „Северен поток” и по-специално неговия по-голям клон – „Опал” на територията на Германия. Това означава, че Русия не само приема, но и започва да реализира своята дейност в контекста на изискванията на третия енергиен пакет”, заяви Тасев, а като трети фактор даде това, че на пазара на природен газ излиза Иран. „Страната влиза в много сериозна конкуренция с „Турски поток” на територията на Турция, защото може да излезе по предварителни данни с 35 млрд. от 2016 година газ, което е доста съществен импулс, който може да срине цените на втечнения газ”, каза още проф. Тасев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване