08/22/15 17:36
(http://www.klassa.bg/)

ДНК може да се използва като диоди и транзистори в електронни устройства

 Молекулата, която дава инструкции за развитието на живите същества може в бъдеще да се използва за изграждане на компютри, пише Tech Times. Учени са успели с помощта на мед и често срещана в шампоаните съставка да превърнат ДНК в молекулярен превключвател. Това разкрива потенциал за превръщането на ДНК в диоди или транзистори в електронни вериги. „Изследването показва как структурите на генетичния ни материал – ДНК – могат да се променят и използват по начин, за който не сме предполагали. Досега беше възможно да се постигне само едно превключване, но ние за пръв път доказваме, че структурата може да се превключи два пъти“, казва Зое Уолър от Университета на Източна Англия. 
При предишни проучвания е установено, че под въздействието на киселини ДНК се нагъва в структура, наречена i-motif. Новото изследване доказва, че добавянето на медни катиони(позитивно заредени медни молекули) към ДНК в структурата i-motif води до образуване на структура с формата на фиба за коса, която е обръщаема. 
Учените са установили, че ДНК се връща към формата i-motif при взаимодействие с химичното вещество етилендиаминтетра киселина (EDTA), което е сред най-труднопризносимите съставки на етикета на опаковка шампоан. В електронните устройства диодите и транзисторите обикновано служат като „логически врати“, които са превключватели или вериги. Способността да преминава между две различни състояния прави ДНК вид ключ, който би могъл да има същото предназначение. 
Новината за постижението следва друго проучване, представено по време на конференцията на Американското химическо общество, което демонстрира предимствата на ДНК за складиране на информация. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване