08/22/15 11:50
(http://www.dnevnik.bg/)

Държавата обмисля да намали тавана за плащанията в брой


Държавата обмисля да намали тавана от 15 000 лева за разплащанията в брой. Смятаме, че е дошъл моментът размерът на разрешените плащания в брой да бъде намален, казва финансовият министър Владислав Горанов в интервю за в. "Труд".

Мерките свързани с ограничаването на плащанията в брой са свързани с намаляването на дела на сивата икономика. Още през 2010 г. при първото правителство на премиера Борисов се прие законът за ограничаване на разплащанията в брой. Тогава се изказаха много тези, че не бива да се определя твърде нисък лимит и той беше фиксиран на 15 000 лв., напомня Горанов. 

Според него сега банковата инфраструктура е изключително добре развита и нищо не налага определени търговски сделки и плащания в такъв обем да бъдат извършвани в брой. "Ще предложим намаление. Все още се обсъжда колко точно да бъде. В много европейски държави, например в Италия и Франция, ограниченията за плащания в брой са доста по-рестриктивни от тези у нас", коментира Горанов.

Горанов очаква 800 млн. лв. повече от ДДС. "Общото преизпълнение на ДДС също е с 12% номинално или към края на юли това е с 520 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г. Вероятно към края на годината, ако се запази този темп, можем да достигнем до 700-800 млн. лв. повече само от ДДС. Това не отговаря на темповете на ръст на икономиката, следователно това номинално увеличение идва основно по линия на по-добрата събираемост", посочва той.

Финансовият министър казва още, че ще има преизпълнение на приходите. Голяма част от него ще отиде за намаление на дефицита, който беше предвидено да намалее спрямо 2014 г. от 3,7 на сто до 3% през 2015 г.

Очертават се и някои проблеми, свързани с европейските средства, споделя още Горанов. До края на тази година трябва да бъдат извършени всички плащания по проекти, които се изпълняват по сегашния програмен период. Това крие потенциални рискове от необходимостта за осигуряване на допълнителен ресурс за авансово финансиране на тези ускорени плащания, особено през втората половина на годината, казва министърът.

Към юли приходите са повече с 2,180 млрд. лв. спрямо същия период на миналата година. Това се дължи основно на два фактора. Ако ги разделим условно на европейски средства и данъчни постъпления, по-голямата част идва от подобряването на събираемостта на данъчните и неданъчните приходи. Над 1,416 млрд. лв. от увеличението се дължи на тях. Основната част е по линия на ДДС и акцизите. Има значително подобрение и в постъпленията от осигурителни вноски, отчита Горанов.

По думите му към края на юли събираемостта вече е 58% или толкова, а към месец август се отчита още по-добро изпълнение. Номиналният ръст на приходите от акцизи достига 316 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Това означава, че имаме с 12,2% ръст на постъпленията. Това минимално забавяне към полугодието отдавна е преодоляно и по отношение на акцизите също ще има значително преизпълнение на планираните със закона за бюджета разчети, казва Горанов.

Министърът анонсира и част от данъчните промени, които правителството обмисля за следващата година. По думите му ще бъде предложено удължаване на срока за прилагане на режима за обратно начисляване по отношение на търговията със зърно. Там срокът е до края на 2015 г., ще предложим да бъде удължен до 2018 г.

Има график за увеличение на акциза върху цигарите в съответствие с европейския регламент, който изисква достигането на минимални нива на облагане до началото на 2018 г. от 90 евро на 1000 къса. Добавени са и някои мерки, свързани с намаляване на възможността за избягването на плащането на акциз за тютюневите изделия. По отношение на горивата предлагаме изравняване на акцизните ставки за горивата, използвани като моторно гориво с тези на горивата, използвани като гориво за отопление, коментира Горанов.

В бюджета за 2016 г. ще предвидим необходимия ресурс за компенсиране там, където действително цената на горивата ще се повиши, обещава министърът. Според него е спекулация, че се очаква драстичен ръст на цените. Дори и това да се случи, консуматорите ще бъдат компенсирани през бюджета, заявява той. Допълнителните постъпления, които ще реализираме от ограничаването на злоупотребите с такъв тип горива и избягването на плащането на акциз пък ще помогнат да се реализират допълнителни мерки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване