08/22/15 21:04
(http://www.dnevnik.bg/)

Лекари съобщават за недостиг на ваксини за манту


За недостиг на туберкулинопви проби за задължителните проби манту на учениците, които подлежат на имунизация съобщава БНТ. За това са сигнализирали лекари.

Същевременно от Столичната здравна инспекция казват, че са осигурени всички планирани количества. От там обаче също допълват, че самата проба може да се направи до края на годината, а в случай на временен недостиг училищата ще получат уведомителни писма.

Педиатърът д-р Динка Ангелова вече върнала няколко деца, дошли за проба манту срещу туберколоза, тъй като по списък има около 60 ампули, а от май месец насам е получила само 3, които ще стигнат за половината ученици. След като се отвори, ампулата трябва да се приложи в кратък срок на 10 деца.

"С тези три ампули ще чакам да дойде 15 септември, да мога да събера децата, които се прибират от почивка. От май месец търсим от РИОКОЗ туберкулин, отказват ни, защото нямат наличност", обяснява тя.

От Столичното РЗИ казват, че в национален мащаб проблем със снабдяването няма.

"Предимно по тримесечие разпределяме количествата за подлежащия контингент с цел да не се прави презареждане у личните лекари и също големи количества от съответните продукти да не се задържат в нашите инспекции", обясни началникът на отдел "Противоепидемичен контрол" д- р Мариана Иванова.

В момента в РЗИ има 160 дози, а в понеделник се очаква да се получат още 20 хиляди дози от Здравното министерство. Те трябва да стигнат до края на годината.

"Ние ще разпратим уведомителни писма до всички детски заведения и училища за това, че биха могли да приемат децата в училище без имунизациите, за които е бил създаден проблем", увери д-р Иванова от Столичната РЗИ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване