08/22/15 12:14
(http://www.klassa.bg/)

“ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ”

 Над 90 филма ще бъдат представени на 23-то издание на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост" във Фестивален и конгресен център – Варна, който е филиал на Националния дворец на културата (НДК).

За първи път в историята на фестивала НДК участва със съпътстваща програма, която включва изложбата "Двойки" на фотографа Темелко Темелков, представяне на книгата "Гръцко кафе" на Катерина Хапсали и откриващия филм "Каръци" на Ивайло Христов.

"Това е филм, който показва, че любовта е по-силна от страха и от ​тъгата, и винаги побеждава. Независимо, че филмът е черно-бял, ще видите пъстрия разказ на Ивайло Христов и една черно-бяла камера на Емо Христов, която е уловила толкова много цветове и нюанси, великолепни млади артисти, страхотен състав... Пожелавам успех на участниците в конкурсната програма, а на зрителите - приятно гледане”. С тези думи директорът на Двореца Мирослав Боршош откри фестивала и под бурните аплодисменти на препълнената Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна извика на сцената режисьора на “Каръци” Ивайло Христов. Той, на свой ред, представи екипа на филма – обща снимка на всички, щампована върху гърба на бялата му тениска и пожела на публиката приятно гледане.

Останалите три филмови премиери са: "Събирач на трупове" на режисьора Димитър Димитров с популярния варненски актьор Стоян Радев, който изпълнява главната роля. Заедно с него в лентата участват Михаил Билалов, Теодора Духовникова и Лидия Инджова"Бартер" на Атанас Киряков с Татяна Лолова и Филип Аврамов, чийто сюжет се върти около рибарското селище във варненския квартал "Аспарухово", както и "Жената на моя живот" на Антони Дончев, създаден по действителна история, в който чаровната Вили Марковска играе жена - камикадзе.

Специален акцент в тазгодишното издание на фестивала е 100-годишният юбилей на българското кино, който тази вечер ще бъде отбелязан с концерт в Зала 1 - кино, музика и участие на живо на десетки любими български актьори и филмови творци.

Стефани Дюмортие, аташе на Френския институт във Варна представи пред журналистите френското участие на фестивала - панорама на съвременното френско кино с 4 от най-новите му заглавия с многобройни международни награди и участието на звезди като Катрин Деньов, Киара Мастрояни, Шарлот Гинзбург, Луи Гарел, Гейбриъл Бърн. За първи път гостува и известният писател и режисьор Давид Фоенкинос, който ще представи в конкурсната програма на "Любовта е лудост" филма си "Деликатност" по собствения си едноименен роман  с  Одри Тоту в главната роля.

Останалите филми в конкурса ще бъдат от Испания, Португалия, Полша, Русия, Украйна, Иран, Китай и Тайланд, като за първи път в конкурсната програма, а и изобщо в България, ще бъде показан филм от Уругвай.

Всички те ще бъдат оценявани от петчленно международно жури начело с проф. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ. В панорамната секция варненци ще имат възможност да видят "Златната палма" на току-що приключилия фестивал в Кан - "Дийпан" на френския режисьор Жак Одиар, както и още филми, получили най-престижни награди през последната година в Берлин, Венеция и Сан Себастиан. Силна представителна подборка на балканското кино, панорама, посветена на 100-годишнината от арменския геноцид, организирана съвместно с Министерството на културата на Армения и Международния кинофестивал "Златна кайсия" - Ереван, панорама на съвременното полско кино, организирана съвместно с Полския институт, както и много други акценти.

Както и през последните две години, любими на зрителите заглавия от "златния фонд" на българското кино, представени в три раздела - "Филми-легенди" и панорами, посветени на творчеството на двама от най-забележителните български сценаристи, Валери Петров (In memoriam) и Георги Мишев (80 години), ще бъдат прожектирани с вход свободен в Пленарна зала на Община Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване