08/22/15 17:42
(http://www.klassa.bg/)

Нова система засича движения и предава информация чрез светлина

 Представете си, че светлината в стаята може да “усети”, ако й помахате с ръка, когато влизате. Представете си още, че в отговор тя инструктира кафе машината да се включи. Изследователи от Дартмутския колеж в САЩ са разработили сензорна система, наречена LiSense, чието предназначение е да направи светлината около нас “умна”. Технологията използва светлина не само за засичане на човешки движения, но и за предаване на информация. Целта е светлината да служи за взаимодействие с предметите в дома. Ся Жу, един от авторите на проекта, би искал да използва умна светлина, за да превърне всяко закрито пространство в „конгнитивно“ пространство. 
“Чрез видимата светлина можем не само да сме свързани с интернет, но и да създадем околна среда, която реагира на това, което правим, на действията и чувствата ни”, казва Жу. “Умната светлина може да направи интелигентни всички устройства, потопени в нея и да им позволи да функционират на базата на поведението ни.”
За да направят система, която засича човешки движения само чрез светлина, изследователите са конструирали прототип с LED лампи в тавана и светлинни сензори на пода. Технологията “вижда” сянката на човека в стаята и триизмерно реконструира скелета му в реално време. LiSense се базира на принципа на играта на сенки, при който ръка, поставена пред светлинен източник блокира част от светлината, посочва екипът. 
Системата използва комуникацията с видима светлина (VLC), при която информацията се кодира в промени на светлинния интензитет при висока честота. Повечето смарт устройства имат светлинни сензори, така че са в състояние да получават данни чрез засичане на промени на светлината. “Светлинните промени са неуловими за човешкото око, но светлинните сензори на нашите умни устройства улавят промени и декодират данни”, отбелязва Зу. 
По време на тестове LiSense е реконструирала триизмерно скелета на човек за 16 милисекунди в реално време. Тя е произвеждала карти на сенките от всички LED лампи на всеки 11.8 милисекунди, което е сравнимо със заснемането на видеокадри. Учените са установили, че системата функционира надеждно при различни видове осветление и тела с различни форми и размери. Според екипа технологията, базирана на светлина има редица предимства. Няма електромагнитни взаимодействия, не преминава през стени и използва съществуващата осветителна инфраструктура. Наред с това системата е по-сигурна, не е ограничена до предварително зададен набор от жестове и дейности, а диапазонът на светлината е с 10 хиляди пъти по-голяма широчина от радиочестотния спектър. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване