08/22/15 17:59
(http://pik.bg)

Политологът Първан Симеонов: Българите продължават да виждат и нещо стабилно в Европа

Политологът Първан Симеонов: Българите продължават да виждат и нещо стабилно в Европа

Гръцката криза е увеличила страховете и по отношение на европейския проект като цяло, но за щастие българите продължават да виждат и нещо стабилно в Европа, каза Първан Симеонов, политолог и директор на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл” във връзка с проучване на нагласите на българското общество към ситуацията в Гърция, предаде "Фокус". „Повече от всякога е необходимо ЕС да се опита да стане единна държава с общо правителство, армия и финанси. Естествено, най-чувствителен е делът на колебаещите се за това – близо 40 на 100, но има и малко повече от 1/3, които казват „да”. Това е принципна нагласа. Много е важно да се знае, че това изследване не може бъде изчерпателно, то дава само най-общите настроения и нагласи”, обясни Симеонов. По думите му, то по-скоро поражда хипотези за по-нататъшни и задълбочени изследвания, тъй като темата е доста обширна. 

„Нагласата на българското общество страната ни да не помага на Гърция е прагматична. Няколко пъти премерихме резултатите. И през пролетта, и сега повече от 80 на 100 казват „не”, а около 6 на 100 „да”. Първо е страхът за собствения материален статус. Българите определят начина, по който живеят, като тъжен и беден”, уточни Симеонов. Според него, на този фон е невъзможно да се очаква солидарна нагласа. „Когато бяха бурните събития в Македония, зададохме подобен въпрос, но делът на тези, които изразяваха готовност да й помогнат, беше около 15 на 100. Трудно сравними са нещата, но като цяло, изглеждаха по-благосклонни. Разбира се, несравними са двете неща – в Македония имаше политическа криза, докато в Гърция има огромно икономическо затъване и нещата звучат доста по-страшно”, каза още Първан Симеонов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване