08/22/15 11:46
(http://www.dnevnik.bg/)

Северна и Южна Корея започват разговори, на фона на напрежение и закани за война


Северна и Южна Корея ще започнат разговори на високо ниво по-късно днес, на фона на растящото напрежение между двете страни, съобщи Би Би Си , като се позова на южнокорейското президентство.

Преди време Република Корея заплаши южната си съседка с "тотална война", ако не прекрати пропагандата, излъчвана по високоговорители през границата. Ултиматумът изтичаше в 8.30 ч. по Гринуич (11.30 ч. бълг. Време), припомня БТА.

Сега южнокорейският министър на обединението и президентският съветник по националната сигурност ще се срещнат с висш представител на севернокорейското министерство на отбраната и секретар на Корейската трудова партия. Срещата е насрочена за 9.00 ч. по Гринуич (12.00 ч. българско време) в граничното село Панминчжон, в демилитаризираната зона.

Вчера посланикът на Северна Корея в ООН заплаши с военни действия с думите: "Ако Южна Корея не изпълни нашия ултиматум, нашата военна реакция ще бъде неизбежна и много силна". По-късно същия ден Пхенян е направил предложението за преговори. Северна Корея е отвърнала днес.

Напрежението на Корейския полуостров рязко се засили след като в четвъртък двете страни размениха артилерийски огън, припомня агенция "Ройтерс".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване